Еколошко удружење „Звездарски еколошки центар“ и уметничко удружење „Чувари заната“, као партнери уз подршку Градске општине Звездара, реализовали су током лета у Вртићу „Звездани гај“ са нашим најмлађим суграђанима два пројекта из домена екологије, заштите животне средине, и уметничких заната под називом „Ја не бацам, ја стварам“ и „Прича о старим разбојима“.

Пројекти су спроведени кроз еко-креативне и уметничке радионице едукативног карактера прилагођене узрасту и потребама деце предшколског узраста.

Акценат је на ре-употреби и рециклажи различитих врста материјала користећи машту, креативност и технике старих заната. Од старе ПЕТ амбалаже деца су стварала неке нове-старе заборављене играчке, а од старих часописа и новина правила су предиво и стекла основе преплетаја ручног ткања на хоризонталном разбоју.

„Од старе хартије и амбалаже комбинованим ликовним техникама створили смо права мала уметничка дела“ – кажу представници ова два удружења, и додају: „Ови пројекти су нам помогли да спојимо екологију, уметност и традицију“.

Удружења „Звездарски еколошки центар“ и уметничко удружење „Чувари заната“ раде као партнери прожимајући своја искуства и вештине, и подсећају да је ре-употреба различитих врста материјала била позната и нашим прецима, те да је уткана у нашу етнологију.

Ускоро можемо очекивати изложбу свих дечијих радова, а о времену и месту реализације изложбе, ови вредни људи благовремено ће нас обавестити. Обећали су.