Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић посетио је Астрономску опсерваторију која се налази у Звездарској шуми, на највишој тачки некадашњег великог Врачара, а  чију обнову делимично финансијски подржава и Општина Звездара.

 

У разговору с челним човеком једног од најстаријих научних института у земљи Гојком Ђурашевићем, Јеремић је истакао да му је драго што на територији наше oпштине постоји једна оваква институција и са поносом истакао чињеницу да се улагањем у обнову Астрогеодетског павиљона, по први пут Општина на неки начин одужује својој звездарници по којој и носи име.

 

„Верујем да ће то бити наш мали допринос да ово место има третман какав треба да има и убудуће и да не само у научном, већ и у туристичком смислу буде важна тачка на мапи Београда. Одлукa да се финансијски подржи обнова Астрогеодетског павиљона донета је на седници Скупштине уз сагласност одборника који су препознали значај такве Установе, а самим тим и одлуке којом се подржава српска наука”, рекао је Јеремић.

 

Директор Атрономске опсерваторије Гојко Ђурашевић посебно се захвалио овом приликом Министарству културе које је определило средства за санацију највећег павиљона Опсерваторије, као и Општини Звездара која ће санирати један од павиљона.

Он је још додао да је опсерваторија својим средствима успела да обнови 4 павиљона и истакао да се обновом овај комплекс отима од пропадања и претвара  у музејски комплекс који ће своја врата отворити према ширем грађанству.

 

Некадашња локација звездарнице била је у центру престонице, недалеко од Народне библиотеке  Србије, где је сместио оснивач Милан Недељковић. Астрономска опсерваторија на овој локацији је почела да се гради 1929. а завршена је 1932. година по пројекту Јана Дубовија, чешког архитекте.