Како широм света, тако и у нашој земљи, од избијања епидемије корона вируса, забележен је пораст пријављених случајева насиља над женама и насиља у породици.

Затвореност у кућама, рад од куће, ограничења кретања, изолација, финансијска и егзистенцијална несигурност и повећан ниво стреса представљају факторе ризика за повећан степен насиља над женама у оквирима сопственог дома. Изолација од позитивних и подржавајућих веза са социјалном средином, отежан долазак до информација и усмереност друштва и институција на борбу против пандемије, створили су услове да се насиље у породици појача и прошири.

Комисија за родну равноправност председника ГO Звездара и ове године се прикључује глобалној светској кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ коју обележава 1700 организација у преко 100 држава света. Кампања почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава 10. децембра Међународним даном људских права.

Како би подигли свест друштва о значају борбе против насиља , Комисија за родну равноправност припремила је флајер у коме је објашњено како препознати насиље, коме пријавити, какве су казне као и бројеве телефона свих институција и служби коме  жртве насиља могу да се обрате.

У складу са епидемиолошком ситуацијом Комисија за родну равноправност припремила је следеће активности:

– У сарадњи са позориштем „Пан театар“на youtube-у ће бити емитована представа „Сама је тражила“ чија је тема насиље над женама. Представа је омнибус састављен од прича, монолога и исповести оних који су умрли. Аутори прича су драмски писци из Србије, Хрватске, Ирске и Шведске. Поред личних искустава, материјал коришћен као инспирација су и полицијски извештаји.
25.11. и 6.12.2020. у 20 сати – линк ка представи биће постављен на сајту ГО Звездара и друштвеним мрежама;

https://youtu.be/oVp82KDgY4o

Бесплатна правна помоћ за жртве насиља – На иницијативу Комисије за родну равноправност током „16 дана активизма“ у ГО Звездара је отворен телефон на који жртве насиља могу добити савете правне природе у вези са свим што је потребно да ураде како би законски заштитиле себе и чланове својих породица.
понедељком, средом и петком од 8 до 10 сати
Тел. 011/3405-971, имејл: vesna.maljkovic@zvezdara.org.rs

– Саветовалиште за појединце и породице Волонтерског сервиса Звездаре ће, у наредном периоду пружати психо-социјалну подршку женама које имају искуство насиља у породици, као и других облика родно заснованог насиља. Њихов позив ће бити упућен на стручну саветницу, која ће им пружити адекватну психолошку подршку и информације везане за њихову специфичну ситуацију.
Тел.: 011/2864-426, четвртком од 10 до 14 сати

-Бесплатне савете о правилној избалансираној исхрани, исхрана код жена у менопаузи како и о начинима за јачање имунитета, припаднице лепшег пола са Звездаре могу добити од нутриционисткиње и фармацеута Марије Рапаић.
среда и петак од 15 до 18 сати
Тел.: 064/586-6635 Марија Рапаић, нутрициониста и фармацеут

Поред ових активности, Комисија за родну равноправност Звездаре објављиваће и текстове чији је циљ подизање свести појединаца и друштва када је у питању борба против свих врста насиља.