Поводом  Светског дана борбе против Алцхајмерове болести, Општина Звездара одржала је манифестацију „Дани незаборављања“.

Тим поводом Волонтерски сервис Звездаре у партнерству са чланицама Неформалне мреже помоћи породицама чланова оболелим од деменције одржао је округли сто под називом „Још увек људи“.

У име Градске општине Звездара присутне је поздравила заменица председника општине Драгана Ђурић, која је рекла да Градска општина Звездара посебну пажњу посвећује социјалној заштити.

„У фокусу су нам, пре свега, рањиве категорије којима свакако припадају породице које  имају члана оболелог од неког облика деменције. Општина Звездара кроз свој Волонтерски сервис и Канцеларију за помоћ особама са инвалидитетом током целе године настоји да помогне и подржи ове породице у нези и бризи која веома често траје дуги низ година.“, рекла је Ђурић.

Модератор скупа било је Удружење грађана „Снага пријатељства“ – Амити и Српско удружења за Алцхајмерову болест у име кога је говорила Надежда Сатарић.

Координаторка Волотерског центра ГО Звездара Радмила Урошевић рекла је да Волонтерски сервис Звездара већ десет година помаже грађанима.  Она је истакла да је битно промовисати постојеће моделе подршке, препознати прве симптоме деменције и променити свест у целокупној заједници о постојању ових породица и  њихових свакодневних потреба.

О четворогодишњем искуству рада Неформалне мреже помагача породицама оболелим од деменције, чији су чланови истовремено и чланице Националне мреже ХуманаС- на скупу су говориле и Славица Станковић, генерални секретар ХУ „Хлеб живота“ , др Љубица Видић из Удружења „Дестигма“, и професор др Елга Стефанова.

Програм манифестације настављен је на платоу испред Општине где су на штандовима Неформалне мреже и Црвеног крста Србије, суграђани могли да добију информације о алцхајмеровој болести. Поред тога,  одржан је и Хуманитарни базар на коме су продавани предмети настали на креативним радионицама Волонтерског сервиса и Удружења Хлеб живота. Приход од продаје и прилога биће усмерен на набавку хигијенских средстава.

Хуманитарни базар и штандове обишао је председник ГО Звездара Владан Јеремић, заједно са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић, замеником председника ГО Звездара Драганом Ђурић, замеником председника Скупштине ГО Звездара Гораном Филиповићем, члановина општинског Већа: Горданом Мишев, Милошем Стојилковићем, Мирославом Лазићем, др Николом Вујановићем, Станком Радовановићем, Виолетом Филип и Душаном Игњатовићем, секретаром Скупштине ГО Звездара Александром Ружичићем и помоћницима председника ГО Звездара др Славољубом Николићем и Лазом Шеганом.