Градска општина Звездара учествује у светској акцији Сат за нашу планету 2010. коју организује Светски фонд за природу и у којој Србија други пут учествује. У акцији ће у суботу 27. марта 2010. у периоду од 20.30 до 21.30 људи широм света искључити светла на један сат да би помогли борбу против климатских промена.

У овом периоду, светла у згради Градске општине Звездара у Булевару краља Александра 77 биће угашена, а исто ће бити и у згради Установе културе „Вук Караџић”, Булевар краља Александра 77а и Спортском центру „Олимп”, Вјекослава Ковача 11.

Учешће у акцији у 2010. години до сада је потврдило више од 1.100 градова у 92 државе, а број учесника се и даље повећава, јер људи широм планете увиђају значај заједничке одговорности за очување њене будућности. Неки од градова који су до сада потврдили учешће су Лос Анђелес, Њујорк, Лас Вегас, Лондон, Хонг Конг, Сиднеј, Рим, Манила, Лисабон, Мексико Сити, Торонто, Дубаи… Светске знаменитости, као што су пирамиде у Гизи, Голден Гејт мост у Сан Франциску, Колосеум у Риму и др. у овом периоду ће бити у мраку као порука о неопходности предузимања конкретних акција за ублажавање климатских промена као проблема који из сата у сат постаје све ургентнији.

„Амбасадор” акције „Сат за нашу планету 2010” у Србији је Никола Тесла, а акцији која је покренута 2007. године у Аустралији се придружио и велики број градова и општина у Србији који ће искључивањем декоративне расвете на зградама, трговима и мостовима узети учешће (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Краљево, Чачак…).

Званичну подршку у Србији до сада су пружили Министарство животне средине и просторног планирања, Кабинет потпредседника Владе Србије за европске интеграције, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и одрживи развој. Укључиле су се и бројне организације, факултети, НВО, компаније и појединци који воле и чувају природу за генерације које долазе после њих.

,,Сат за нашу планету 2010“ је глобални позив на акцију сваком појединцу, свакој компанији и свакој заједници, позив да преузме одговорност и укључи се у рад за очување наше заједничке будућности. Акцију може помоћи свако од нас тако што ће искључити светла у свом дому и канцеларији, јер уштеда електричне енергије представља један од начина да се смањи емисија угљен диоксида и ефекат стаклене баште.

Позивамо грађане да се укључе у акцију и искључе светло у својим домовима у суботу 27. марта између 20.30 и 21.30 сати.