„Ђачка песничка сусретања” су традиционални програм који Пријатељи деце Звездаре реализују у сарадњи са Библиотеком „Вук Караџић“ са циљем да се, кроз интеракцију деце песника и афирмисаних писаца, код деце и младих развија љубав према поезији и писаној речи уопште.

На овогодишњи конкурс стигло је преко 150 песничких остварења из свих 12 основних школа и 5 од 9 средњих школа на Звездари (Шеста београдска гимназија, Седма београдска гимназија, Зуботехничка школа, Фармацеутско-физиотерапеутска школа и Школа за машинство и уметничке занате „Техноарт“).

Школски сусрети су одржани 13. и 14. новембра 2018.г. у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“, а у улози водитеља била је песникиња Љиљана Нинковић Мргић, која је са Мирјаном Ђукановић, професорком књижевности и Снежаном Ђорђевић, песникињом и председницом организације Пријатељи деце Звездаре, жирирала пристигле песме.

На финалном сусрету одржаном 22. новембра, сусрело се 26 школских победника, а жири је у свакој категорији доделио по неколико награда:

МЛАЂИ УЗРАСТ

  1. НАГРАДА

ПЕСМЕ СЕ ПИШУ, Лена Чукаловић 4/2 , ОШ „Марија Бурсаћ“

  1. НАГРАДА

СЛОБОДНА,  Лена Валић 4/2, ОШ „Десанка Максимовић“

  1. НАГРАДА

ПОРОДИЦА,   Леана Дробњак 1/2,  ОШ „Стеван Синђелић“

СТАРИЈИ УЗРАСТ

  1. НАГРАДА

ПЕСМА БЕЗ ТЕМЕ,  Николина Митић 5/1,  ОШ „Марија Бурсаћ“

  1. НАГРАДА

ШТА ЈЕ ИЗА ДУГЕ,   Филип Сеничар 5/5,   ОШ „Ћирило и Методије“

ЦРНО-БЕЛА БИТКА,  Емилија Лазовић 6/3,  ОШ „Јелена Ћетковић“

ПИСМО,   Андријана Маркељић 8/3,   ОШ „Десанка Максимовић“

  1. НАГРАДА

СТРАХ,  Марија Станојевић 8/2, ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“

СРЕДЊОШКОЛЦИ

  1. НАГРАДА

СОБА, Ева Живковић 4/4, Зуботехничка школа

  1. НАГРАДА

КОЛЕВКА ПОСТОЈАЊА, Марина Атанацковић 4/1, Седма београдска гимназија

  1. НАГРАДА

КАКО? , Милица Вукосављевић 3/6, Школа за машинство и уметничке занате Техноарт Београд

Сви учесници „Ђачких песничких сусретања“ добили су годишње чланске карте Библиотеке „Вук Караџић“, а финалисти су награђени и дипломама, торбицама и књигама.

Добитници првих награда у свакој категорији представљаће нашу општину на градском такмичењу које ће бити одржано у децембру 2018. године.

Програм реализује организација Пријатељи деце Звездаре, у оквиру пројекта „Мозаик културе“, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину и Градске општина Звездара.