Удружења „Чувари заната и „Звездарски еколошки центар – ЗЕЦ, у сарадњи са Комисијом за родну равноправност председника ГО Звездара организују „Звездарски инклузивни фестивал “, који ће бити одржан под називом „Оснажи се, покажи се“ у понедељак и уторак, 5. и 6. децембра 2016. године од 12 – 17 сати у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“.

„Звездарски инклузивни фестивал – ЗИФ“ настао је као резултат жеље и потребе да се млади са сметњама у развоју не гледају кроз оштећења и ограничења, већ кроз способности и представља добар начин да се шира јавност упозна са њиховим постигнућима везаним за област уметности и културе (ликовнe уметности, занати и вештине, музика, плес, књижевност, позориште, креативна рециклажа и др.).

Појединци и удружења ОСИ имаће прилику да на бини Велике сале УК „Вук Стефановић Караџић“ прикажу шта могу и умеју да отпевају, одиграју, рецитују, одглуме, а други део Фестивала односи се на изложбу на којој ће моћи да прикажу своје стваралаштво: уметничке предмете, рукотворине…

Фестивал би требало да буде својеврсно место сусрета младих , где ће се неговати заједничке вредности и подстицати сви облици солидарности, толеранције, међусобног прихватања и уважавања различитости и доприносити развоју инклузије на свим нивоима.

„Звездарски инклузивни фестивал – ЗИФ“ финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије, а реализују га „Друштво за очување , ревитализацију и промовисање старих заната – „Чувари заната“ и Удружење „Звездарски еколошки центар – ЗЕЦ“ Београд.