Дечја недеља на Звездари 2014 започела је у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“ отварањем изложбе ликовних радова предшколаца и основаца на тему „Моја породица“.

Изложбу и Дечју недељу је отворио Зоран Вулетић, заменик председника Градске општине Звездара, истичући да Општина бризи о деци и младима посвећује велику пажњу током целе године, настојећи да континуинирано и систематски унапређује услове за бољи положај детета.

У складу са централном темом овогодишње Дечје недеље која посебну пажњу посвећује оснаживању породице и подстицању климе за остваривање права сваког детета да одраста у породичном окружењу, Пријатељи деце општине Звездара расписали су ликовни конкурс за предшколце и основце на тему „Моја породица“.

Конкурс је изазвао велико интересовање: стигло је преко 200 радова из вртића и основних школа, а узраст аутора је од 3 до 15 година.

Жири у саставу: Мина Симић, мастер примењене уметности, Милица Буха, библиотекарка и Милица Момчиловић, студенткиња мастер студија социјалног рада за излагање је одабрао педесетак радова, а 17 радова наградио:

ПРЕДШКОЛЦИ

1.Марија Максић вртић „Кошута“

1. Емилија Мурганић вртић „Наша Бајка“

2. Лазар Лотина и Марко Радојковић вртић „Лавић“

2. Милица Јеросимић вртић „Чигра“

3. Зоја Павићевић вртић „Лане“

3. Душан Добрић вртић „Лане“

МЛАЂИ ОСНОВЦИ

1. Петар Станковић IV2 ОШ „Драгојло Дудић“

2. Лазар Миљушeвић IV2 ОШ Марија Бурсаћ

2. Софија Савић I4 ОШ Десанка Максимовић

3. Антонина Обрадовић III4 ОШ Стеван Синђелић

3. Лана Милица Јовановић II2 ОШ Стеван Синђелић

СТАРИЈИ ОСНОВЦИ

1. Александра Перић V3 ОШ Драгојло Дудић

2. Марија Писарић V2 ОШ 1300 каплара

2. Марија Вилотијевић VIII ОШ Стеван Синђелић

3. Анђела Лалић V4 ОШ Стеван Синђелић

3. Вук Димитријевић V3 ОШ Драгојло Дудић

Сви награђени аутори добили су дипломе, књиге и ликовни прибор. Награде је уручио Зоран Вулетић, заменик председника ГО Звездара.

У току Дечје недеље на Звездари 2014, Пријатељи деце Звездаре и Издавачка кућа „Креативни центар“ настављају сарадњу кроз реализацију циклуса сусрета деце са књигама и писцима под називом „Ево добре књиге“.

Програм је замишљен као низ од 3 сусрета за предшколску и основношколску публику (од предшколаца до тинејџера) са циљем представљања најзанимљивијих књига и аутора и промовисања културе читања и развијања читалачких навика код деце и младих.

На првом сусрету, у Библиотеци „Бранко Миљковић“ која је била испуњена до последњег места, представљена је нова књига Весне Алексић “Ловац на маслачке“.

Ауторка је ученицима млађих разреда основних школа „Десанка Максимовић“, „Владислав Петковић Дис“, „Јелена Ћетковић“ и „Стеван Синђелић“ причала о Маши и Јанку, главним јунацима књиге, док су се на видео биму смењивале илустрације Александра Золотића. Радознали дечаци и девојчице пажљиво су слушали и постављали питања, читали одабране одломке из књиге, коментарисали и поново запиткивали.

Школама су поклоњени примерци књиге за библиотеку, тако да ће малишани имати прилику да ову дирљиву књигу о одрастању и пријатељству и прочитају.

Весна Алексић спада у најчитаније домаће писце за децу и младе. Написала је преко двадесет књига за децу међу којима су најпознатије „Месечев дечак“, Звезда ругалица, Ја се зовем Јелена Шуман, Марија Модиљани, Лицитација ветра, Цимет меда, Прича о Таталији. За своја дела добила је све наше најзначајније књижевне награде: Награду „Невен“ 1997. године, награду „Политикиног забавника“ 1998, награду „Раде Обреновић“ 1999, као и награду Змајевих дечјих игара за целокупно дело 2004. године.

У оквиру програма Дечја недеља на Звездари на теренима дечјег игралишта Спортског центра „Олимп“ свакодневно ће се од 6. до 12. октобра, од 17 часова одржавати циклус плесних радионица за децу и родитеље, баке, деке под називом „Заплешимо заједно“.
Придружите нам се, очекују вас искусни инструктори Плесног клуба „Салса Примера“ и много добре забаве!