Заменик градоначелника Београда Горан Весић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић отворили су у понедељак 25.2. нови објекат Прихватилишта за децу, које је после 21 године добило сталну адресу.

Овом догађају присуствовали су министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, помоћник градоначелника Александар Марковић, чланица Градског већа Елена Билић, директор Полиције Владимир Ребић, председник Градске општине Звездара Милош Игњатовић, као и директори јавних предузећа.

Весић је истакао да је зграда која је данас отворена најмодернија на Балкану и да по свим условима може да се пореди са свим институцијама овог типа у земљама Европске уније.

– Овај пројекат сведочи како добра сарадња Града са Републиком доноси велике резултате и унапређује живот у нашем граду. Када постоји континуитет у раду, завршавају се започети пројекти – рекао је Весић.

Он је нагласио да од 1958. године, од када прихватилиште постоји, последњу 21 годину прихватилиште је радило у веома тешким условима.

– Посебно захваљујем бившем градоначелнику Београда Синиши Малом јер је он 2015. године покренуо овај пројекат и био упоран да ово заједно урадимо – рекао је заменик градоначелника и додао да постоји још много пројеката који би требало да буду завршени успешно као што је овај.

Према његовим речима, пројекат вреди милион евра односно више од 129 милиона динара, а годишње кроз прихватлиште прође између 400 до 600 деце.

– Показали смо да можемо да урадимо значајне ствари у збрињавању најрањивије категорије грађана Београда и да се поносимо стандардом који смо постигли – навео је Весић.

Наташа Станисављевић је истакла да овај објекат и установа представљају нови почетак када је у питању социјална политика Града Београда.

– Обезбедили смо оно што је најважније, а то су најбољи могући услови за децу Београда. Социјални радници и цео тим Прихватилишта радили су до сада у веома тешким условима како би успели да збрину сву децу којој је помоћ била потребна. Од данас, овај нови објекат има капацитет да пружи помоћ за 78 деце, и то за 48 на смештају у Прихватилишту и 30 у Свратишту, које представља почетак једне нове услуге социјалне заштите у Београду. Ова установа има све могуће дозволе и лиценце за рад и сваки део опреме је урађен по највишим стандардима, на шта смо јако поносни – истакла је Станисављевићева.

Она је изразила захвалност свим својим колегама у Граду Београду, директорима комуналних предузећа, Горану Весићу који је помогао да се овај пројекат заврши, као и министру Синиши Малом са којим је овај пројекат и започет 2015. године.

Градска секретарка за социјалну заштиту подсетила је да је од 2010. године покренут један велики пројекат „Победи за децу Прихватилишта”.

– Покренули су га запослени у овој установи јер су хтели да скрену пажњу на тешке услове у којима раде и колико је битно да се обезбеде бољи услови и помоћ за сву децу. Данас са поносом можемо да кажемо да смо победили за децу Прихватилишта и данас имамо нови почетак и будућност за њих – истакла је Наташа Станисављевић.

Синиша Мали подсетио је да су од 2014. године наслеђени велики износи дуговања од претходне власти, што је сада консолидовано и зато је могуће улагање у објекте јавне намене.

– Захваљујем новом градоначелнику Београда, заменику Горану Весићу, Наташи Станисављевић и свима који су допринели да деца буду насмејана и да овај пројекат буде понос нашег града – рекао је Мали.

Министар Ђорђевић рекао је да је приоритет Владе Републике Србије брига о деци, а да ће у овој години, када се обележава тридесет година од доношење Конвенције о правима детета, Влада РС донети закон о заштити и правима детета.

Владимир Ребић нагласио је да је Министарству унутрашњих послова један од приоритета у раду безбедност и заштита деце, без обзира на то да ли се она појављују као почиониоци или жртве кривичних дела. Важна је комуникација са свим институцијама које раде на том послу.

Директорка Прихватилишта Данијела Стајковић нагласила је да нови објекат значи нову будућност и нови почетак, али и показује колико можемо, знамо и колико смо спремни као град да пружимо деци заштиту од сваког могућег насиља.

Рођендан ове установе, 61. по реду, гости су прославили заједно са штићеницима уз садњу стабла и рођенданску торту.