У Библиотеци-галерија “Бранко Миљковић”, Булевар краља Александра 298, је у понедељак, 5.10.2015. почела манифестација Дечја недеља на Звездари 2015. коју реализују Пријатељи деце Звездаре, у сарадњи са школама и вртићима са општине, Библиотеком „Вук Караџић”, СЦ „Олимп” и бројним удужењима.

Овогодишња манифестација, чији је на Звездари покровитељ Општина одвијаће се под геслом „Подршка породици – најбоља подршка деци”.

Дечја недеља је отворена изложбом радова предшколаца и основаца насталих поводом ликовног конкурса на тему „Моја породица“. Ауторима најбољих радова награде су уручиле Весна Петровић Урошевић, шефица општинског Одељења за друштвене делатности и Мина Симић, председница ликовног жирија.

Весна петровић Урошевић је рекла да се Дечја недеља обележава у целој Србији и да ова манифестација има дугу традицију обележавања. Манифестација се заснива на Конвенцији о правима детета и њена идеја је да скрене пажњу на потребе и права деце. Наравно, ово је и прилика да деца покажу шта знају, па је и изложба која је отворена један од начина за то.

Мина Симић, председница ликовног жирија је казала да је на конкурс стигао велики број радова и да је било тешко одредити најуспешније, јер је било доста добрих радова. Из пристиглих радова се види да на Звездари има пуно срећних породица, али је занимљиво и на који начин деца то представљају и како представљају своје породице. Жири је најуспешнијима доделио по пет награда у три категорије.

На Ликовном конкурсу „МОЈА ПОРОДИЦА“ су учествовали:

Предшколски узраст: Вртић „Кошута“, Вртићћ „Бубамара“, Вртић „Колибри“, .Вртић „Сунчица“, Вртић „Плави чуперак“, Вртић „Лане“

Основне школе:: ОШ „Ћирило и Методије“, ОШ „ 1300 каплара“, ОШ “ Марија Бурсаћ“, ОШ “Павле Савић“, ОШ „Иван Горан Ковачић“, ОШ „Деспот Стеван Лазаревић“, ОШ „Драгојло Дудић“, ОШ „Јелена Ћетковић“, ОШ „Вељко Дугошевић“, ОШ „Стеван Синђелић“, ОШ „Десанка Максимовић“ и Уметничка школа „Фортуна рота“.

НАГРАДЕ СУ ОСВОЈИЛИ:

Вртићи:

I НАГРАДА
Петра Васиљевић, вртић „Бубамара“
васпитачи: Ивана Кукосни, Марина Живковић, Сандра Грујичић
II НАГРАДА
Кристина Белановић, вртић „Плави чуперак“,
васпитачи: Мирјана Петровски, Милица Манојловић-Мустафовић
II НАГРАДА
Софија Малетић, вртић „Бубамара“ васпитач: Данка Марковић
III НАГРАДА
Лав Георгијев, вртић „Сунчица“, васпитач: Јасмина Месарић
III НАГРАДА
Урош Сакић, вртић „Плави чуперак“ ,
васпитачи: Мирјана Петровски, Милица Манојловић-Мустафовић
Млађи основци

I НАГРАДА
Дуња Младеновић II2, ОШ „Стеван Синђелић,учитељица: Софија Милановић
II НАГРАДА
Ива Јелић IV4, OШ „Десанка Максимовић“, учитељица Бојана Зечевић
II НАГРАДА
Теодора Бабић II2, ОШ „Стеван Синђелић“, учитељица: Софија Милановић
III НАГРАДА
Митра Михајловић I8 , OШ „Павле Савић“
III НАГРАДА
Михајло Митровић III5
Старији основци

I НАГРАДА
Веена Крисхнарај VI5, ОШ „Јелена Ћетковић“
II НАГРАДА
Теодора Протић V2, OШ „ Драгојло Дудић“, наставник: Сандра Вујић
II НАГРАДА
Петар Станковић, ОШ „Драгојло Дудић“, наставник: Сандра Вујић
III НАГРАДА
Лола Гајић V3, OШ „Ћирило и Методије“ , наставник: Ана Живковић
III НАГРАДА
Тијана Анђелковић VII3, OШ „Драгојло Дудић“, наставник: Сандра Вујић
Након тога, у истом простору, за звездарске тинејџере је организован сусрет са ауторком Јасминком Петровић и њеном најновијом књигом „Лето када сам научила да летим“ у издању „Креативног центра“.

Програм Дечје недеље за уторак, 6. октобар
-Од 12 до 15,00 сати – ОШ „Иван Горан Ковачић“, Војводе Бране 18а, и Фармацеутско-физиотерапеутска школа, Донска 25-27
С ЉУБАВЉУ И ПОШТОВАЊЕМ – радионица израде обележивача за књиге и магнета са лепим порукама за наставнике (радионица за основце и средњошколце)
-18,00 сати – Велика сала Градске општине Звездара, Београд, Булевар краља Александра 77
Трибина за родитеље: РОДИТЕЉИ КАО ПОДРШКА УЧЕЊУ или „Како помоћи детету да ефикасније учи“, у сарадњи са „Школом за родитеље“, гост: Јелена Холцер, педагог