Почела је Дечја недеља на Звездари! Овог октобра, под слоганом “Слушајте, мама и тата, хоћу сестру или брата“, Дечја недеља је испуњена разноврсним дешавањима за децу свих узраста у периоду од 7. до 13.10.2013. године.

Првог дана Дечје недеље на Звездари, 07.10.2013. у 12 сати у Библиотеци “Бранко Миљковић”, Булевар краља Александра 298, свечано је отворена Дечја недеља и изложба ликовних радова. Отварању и додели награда присуствовали су председник општине Звездара Едип Шерифов, у име организације Пријатељи деце Звездаре Снежана Класовић Ђорђевић и академска сликарка Тања Николајевић Веселинов.

Дечју недељу и изложбу је отворио председник општине Едип Шерифов, који је истакао да Градска општина Звездара велику пажњу посвећује својим најмлађим суграђанима и да током целе године организује низ бесплатних садржаја намењених деци. Дечја недеља је лепа прилика за оваква дружења и презентацију стваралаштва најмлађих Звездараца, за сусрете са ствараоцима, за планирање нових програма и активности.

У име организације Пријатељи деце Звездаре, окупљеној деци, родитељима, васпитачима и наставницима, обратила се Снежана Ђорђевић, председница Управног одбора. Уз честитке награђеним учесницима конкурса, подсетила је да ће се програми у оквиру обележавања Дечје недеље дешавати широм Звездаре: на Коњарнику, у Миријеву, на тргу испред Општине, на „Олимпу”, у Великом Мокром Лугу.

Посебан шарм отварању Дечје недеље дао је наступ плесне групе предшколаца из вртића „Наша бајка“ (васпитач Јелена Жикелић) који су извели плес уз песму „Београд је дивна прича“.

На ликовном конкурсу на тему „Слушајте, мама и тата, хоћу сестру ил брата“, која је и мото овогодишње Дечје недеље у целој Србији, учествовало је преко 3000 деце из свих вртића и основних школа на Звездари.

Од најбољих радова пристиглих на општински конкурс, сликарка Тања Николајевић Веселинов је за награђивање одабрала 12 индивидуалних радова из вртића, 6 групних радова из вртића, 5 радова аутора млађег основношколског узраста и 5 радова аутора старијег основношколског узраста.

Награде су добили:

ВРТИЋИ – Индивидуални радови – 12 равноправних првих награда

Јана Јоксић Вртић „Бубамара“

Ана Мијановић Вртић „Жубор “

Михаило Лазић Вртић „Звончица“

Зоја Павићевић Вртић „Лане“

Сава Стошић Вртић „Зека“

Сара Лукић Вртић „Звездани гај“

Јована Јанковић Вртић „Жубор“

Марија Буквић Вртић „Звончица“

Теодора Милошевић Вртић „Наша бајка“

Јана Радосављевић Вртић „Колибри“

Нина Николиш Вртић „Чигра“

Јана Кузмановић Вртић „Звончица“

ВРТИЋИ – групне награде

1. Награда Вртић „ Плави чуперак“ 6 годАња Поповић, Срна ВучковићВаспитач: Гордана Петрић

2. Награда Вртић „Наша бајка“ 6 год.(Николина Ђорђић, Марта Порубовић, Нађа Милосављевић)Васпитачи: Јелена Жикелић, Биљана Стоисављевић

2. Награда Вртић „Зека“ 6 годинаМагдалена Сокић, Михаило ГашевићВаспитач: В. Марјановић

2. Награда Вртић „Звончица“ 4 годинеМарко Јовановић, Мина СлавићВаспитачи: Магдалена Лазић, Гордана Панић

3. Награда Вртић „Весељко“ 5–6 година , 8 деце(Јована Дамјановић, Марија Тарабановић, Сара Марковић, Андреа Обрадовић, Катарина Ђорђевић, Јована Дамјановић, Јована Остојић и Сара Вуксановић)Васпитачи: Кујовић Славица, Томић Биљана, Спасенић Вања

3. Награда Вртић „Звончица“ млађа група

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Млађи узраст:

1. Награда Ања Грујић 4/3 ОШ Десанка Максимовић (учитељица Достана Павловић)

1. Награда Анастасија Стојановић 4/2 ОШ Вељко Дугошевић

2. Награда Лука Милошевић 4/2 ОШ Вељко Дугошевић

2. Награда Kатарина Живковић 4/3 ОШ Десанка Максимовић (уч. Достана Павловић)

3. Награда Инес Вуковић 2/2 ОШ Марија Бурсаћ (учитељица Маја Миливојевић)

Старији узраст:

1. Награда Милица Стојановић 8/2 ОШ Драгојло Дудић (проф. Сандра Вујић)

2. Награда Невена Станковић 5/2 ОШ Десанка Максимовић (проф. Мирјана Фуштић)

3. Награда Марија Дуловић 5/2 ОШ Десанка Максимовић

3. Награда Јована Николић 5/1 ОШ 1300 каплара

3. Награда Антонина Обрадовић 6/4 ОШ Стеван Синђелић

За то време, у Библиотеци „Мома Димић“ у Миријеву одвијао се квиз за ђаке прваке „Безбедно до школе“ уз представљање истоимене квиз-књиге у издању „Enco Book“-а.

Кроз квиз на тему безбедност у саобраћају ђаци прваци из ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ имали су прилику да провере своје знање као и да науче по нешто ново о безбедности кретања у саобраћају. Маја Енис, директорка ове издавачке куће је кроз занимљива питања и непосредну комуникацију објашњавала шта је важно да деца знају да би била безбедна на путу од куће до школе и у саобраћају уопште. Шта је то коловоз, да ли смеју да се возе ролери по тротоару или само на обележеним местима и парковима, шта треба урадити када се светло на семафору промени а ти се налазиш на сред пешачког прелаза… и многа друга питања заокупила су пажњу радозналих ђака првака.

На крају сусрета прваци су добили на поклон књигу са квиз питањима „Безбедно до школе“, а од библиотеке је свако добио годишњу чланску карту.Први дан Дечје недеље је и почетак седмодневног циклуса плесних радионица које ће на дечјем игралишту Спортског центра „Олимп“ свакога дана од 17 сати водити искусни инструктори Плесног клуба „Салса Примера“.