Манифестација „Дани сениора на Звездари“ свечано је отворена, уз наступ талентовних сениора, у понедељак, 23.9.2019. у библиотеци „Вук Караџић“. Манифестација има за циљ да афирмише позитивну слику о старењу и старијим људима, њиховим потребама и могућностима, о важности међугенерацијске солидарности и хумане и достојанствене старости.

Отварајући манифестацију председник ГО Звездара Милош Игњатовић је рекао да је перспектива и будућност сениора на Звездари светла. Он је истакао да ће се Општина и даље трудити да буде сервис грађана и да ће увек бити спремна да пружи помоћ и подршку најстаријим суграђанима. Отварању манифестације присуствовали су и заменик председника ГО Звездара Виолета Филип, чланови општинског Већа Душан Игњатовић и Роберт Милићевић, заменик секретара Скупштине ГО Звездара Љиљана Филиповић и помоћници председника општине Др. Славољуб Николић и Милош Булатовић.

По отварању манифестације одржана је трибина на тему „Перспектива трећег доба“. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је Волонтерски сервис Звездаре пример добре праксе јер се кроз његов рад остварују све оне активности које су старијима потребне. Она је додала да су солидарност, међусобно разумевање и поштовање јако битни у сваком животном добу и да су то вредности које треба неговати.

Говорећи о старењу и перспективама трећег доба , неуропсихијатар др Александра Милићевић Калашић рекла је да комуникација међу генерацијама јако важна као и промена свести и прихватање старости. Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије истакла је да од нашег односа према старењу и старости зависи какву ће перспективу то старење имати. Она је додала да треба више причати о равноправности и искорењивању ејџизма. Социолог  Градимир Зајић истакао је да је добро бити активан, учити и учествовати али и знати своје границе. На трибини су учествовали и Снежана Јандрлић, музичар и макробиотичар,  Жаклина Богавац из  Академије Едукативе и Бранка Рибар Брајић, магистар електротехнике у пензији.

На двосатној трибини, која је изазвала велико интересовање свих генерација, истакнути су лична одговорност према старењу и сопственој перспективи, волонтирање као модел добре перспективе, значај образовања, достојанство као основно људско право, учење, разумевање, спремност на промене и активност. Учесници трибине позвани су и да своје личне поруке на тему перспективе трећег доба оставе на Дрвету порука. Прикупљене поруке су драгоцена грађа за планирање будућих активности Волонтерског сервиса Звездаре.

Овом приликом додељене су и захвалнице појединцима са којима Волонтерски сервис остварује добру сарадњу, др Ирени Џелетовић Милошевић из Градског завода за јавно здравље, Наташи Тодоровић из Црвеног крста Србије и Драгани Динић, председници Геронтолошког Савеза Србије.

Девети „Дани сениора на Звездари“, чији је мото „Перспектива трећег доба“трају до петка, 27. септембра. Све активности су за грађане бесплатне и  доступне за теже покретне особе и особе са инвалидитетом. За све учеснике Волонтерски сервис Звездаре је обезбедио креативне поклоне. Програм „Дана сениора“ у целости је преузет за програм „Дани европске баштине“.

 

Програм „Дана сениора“ обухвата следеће активности:

 

Уторак, 24.септембар

Место: Галерија „Бранко Миљковић“

Време: 11,00-13,00 часова

Отварање изложбе фотографија „Међугенерацијски селфи“- проглашење победника и награђивање аутора најуспешнијих селфија.

Након отварање изложбе и поделе награда организоваће се интерактивна међугенерацијска радионица „ Зашто смо важни једни другима?“.

Радионичарка је Јелена Вулић, психолошкиња

Посетиоци изложбе и учесници радионице су позвани да своје личне поруке на тему међугенерацијске солидарности оставе на Дрвету порука.

 

 

Среда, 25.септембар

Место:Велика сала у згради Општине

Време: 12,00-13,30 часова

Радионица/едукација „Зашто читати “

Циљ радионице и едукације да се сениори подсете на социотерапеутску моћ литературе, значај писане речи у свакодневном животу. Пре радионице: одломци/поезија, наступ талентованих сениора.

Радионичар и едукатор је Милена Исаиловић, дипл. филолoг, професор и песник.

Представници Библиотеке “Вук Караџић“ ће евидентирати заинтересоване сениоре за бесплатне чланске карте.

 

Четвртак, 26.септембар

Место: Волонтерски сервис Звездаре, БКА 395

Време: 12,00-14,00 часова

„Сениори у свету интеренета и компјутера“- едукацију/радионицу води Гордана Јанићијевић Потпара, новинар и волонтер Волонтерског сервиса као и полазници Школе компјутера за сениоре.

Обезбеђени су  корисни и практични поклони за све учеснике.

 

Петак, 27.септембар

Место: МЗ Старо Миријево

Време: 18,00-21,00 часова

Журка за сениоре – уз одабрану музику Предрага Грозданић, диџеја

Обезбеђене су награде за најразигранији плесачки пар.

Учесници журке су позвани да своје личне поруке на тему перспективе трећег доба оставе на Дрвету порука.

 

Покровитељ 9. „Дана сениора на Звездари 2019“ је Градска општина Звездара а манифестацију су подржали: Дом здравља Звездара, Библиотека града Београда, Геронтолошко друштво Србије, Мрежа ХуманаС, Academia Educativa, Salt ‘n’ Pepa, Повереник за заштиту равноправности, Пријатељи деце Звездаре, Хлеб живота, Арт зона и Удружење Окриље.