Почетак „Дана сениора на Звездари“ обележава се у понедељак 25. септембра у 11 часова, свечаношћу на платоу испред општине Звездара . Пре почетка културно-забавног програма, госте и учеснике ће поздравити Милош Игњатовић председник општине и Наташа Станисављевић секретарка за социјалну заштиту Београда, позивајући суграђане свих генерација да учествују у активностима „Дана сениора на Звездари“од 25. до 29. септембра.

Програм „Данa сениора на Звездари“, који се одржавају седми пут, има за циљ да скрене пажњу појединаца и јавности на потребе, капацитете, могућности и драгоценост старијих суграђана. Повод за организовање манифестације је обележавање Међународног дана старијих – 1.октобра а, будући да је Влада Србије ову годину прогласила годином међугенерацијске сарадње, садржај програма је додатно фокусиран на важност и вредност међугенерацијске солидарности и разумевања.

Као програм који је у целини са својим концептом и контекстом у директној корелацији са програмом „Дана европске баштине“, програм „Дана сениора на Звездари 2017“ промовише културу памћења и сећања као важан део културног и социјалног наслеђа и традиције који свако друштво чини снажнијим и бољим, солидарнијим и хуманијим.  Програм је бесплатан, доступан особама са инвалидитетом и отворен за суграђане са Звездаре и других општина. За учеснике и госте манифестације припремили смо,  лепе поклоне на свим активностима. Мото овогодишње манифестације је „Међугенeрацијски и солидарно!“.

Понедељак, 25.септембар

 од 11.00 до 11.30 часова

Свечаност отварања манифестације-  уметнички и забавни програм са учешћем уметника који су и у пензионерским данима успешни и креативни као и сениора који су активни у КУД „Дукат“ и Ансамблу „Хлеб живота“.

11.00 до 12.00 часова

На штанду Волонтерског сервиса Звездаре заинтересовани грађани могу да преузму програм „Дана сениора на Звездари“, ваучере за „Кућу лепоте за сениоре/ке“, креативне и едукативне радионице Сервиса: Школу енглеског и Школу компјутера за сениоре, креативне и уметничке радионице.

Место: плато испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77

од 13.00 до 14.30 часова

Трибина на тему „ Међугенерацијски компромис – потребе и могућности“

Трибина има за циљ да окупи представнике институција,медија и стручњаке који се баве проблемима старења и старијих особа, као и сениоре, младе који су  активни у ђачким парламентима и припаднике средње „сендвич“ генерације који ће својим активним учешћем покушати да дају одговоре на кључна питања: колико се међугенерацијски познајемо, разумемо и подржавамо. Закључци трибине биће препоруке за појединце, породице и целокупно друштво како ефикасније, доступно и дугорочно препознамо и превазиђемо препреке и предрасуде у свакодневном животу у циљу успостављања културе међугенерацијске солидарности.

Место: Библиотека Вук Караџић, 1. спрат, ул.Ћирила и Методија 2.

Уторак, 26.септембар  

од 12.00 до 14,00 часова

Међугенерацијска радионица- Дрво порука, израда плаката, ручни радови, интерактивне креативне радионице

Уз помоћ радионичара Волонтерског сервиса Звездаре учесници радионице ће учествовати у изради порука за Дрво порука и магнете, различитих украса и предмета које ће понети као поклон.

Акција бесплатног учлањења грађана +65 у Библиотеку „Вук Караџић“

Место: Плато испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77

Четвртак, 28.септембар

Међугенерацијска радионица „Рециклажа успомена и сећања“

Уз помоћ радионичара  Волонтерског сервиса Звездаре учесници радионице свих генерација ће, након уводне интерактивне радионице, учествовати у изради плаката и порука на тему међугенерацијске комуникације и размене искуства, сећања и успомена. Улаз слободан.

Место: Библиотека Бранко Миљковић, Булевар краља Александра 298

Петак, 29.септембар

од 11.00 до 14.00 часова

„Кућа лепоте за сениоре“ у којој су обезбеђене бесплатне занатске услуге сениоркама и сениорима, то : фризера, педикира, маникира и шминкера. Козметичари ће давати савете о нези коже и косе.

Место: Просторије Волонтерског сервиса Звездаре/Месна заједница Зелено брдо, Булевар краља Александра 395