Сертификате о успешно завршеној дводневној обуци „Пут до успешног предузетника”, која је реализована у сарадњи Националне службе за запошљавање и Градске општине Звездара, добило је 60 полазника. Сертификате су им у петак, 9.2. у Општини Звездара уручили Мирослав Мариновић, члан Већа ГО Звездара задужен за социјална питања и Добросав Марић, директор филијале Националне службе за запошљавање за град Београд. Додели сертификата је присуствовала и Бранислава Познановић, руководилац Службе Звездара НСЗ.

Мирослав Мариновић је честитао полазницима, у своје и у име Општине Звездара, који су похађали и успешно завршили обуку и рекао да му је драго што је 60 незапослених особа са Звездаре успешно завршило ову обуку која треба да им помогме да покрену сопствени посао. Истакао је да Градска општина Звездара посебну пажње поклања решавању проблема незапослености на својој територији и да се нада да ће након ове, као и након прошлогодишње обуке, пуно полазника обуке покренути посао који желе.

Добросав Марић, директор филијале Националне службе за запошљавање за град Београд је рекао да Влада Републике Србије, Град Београд и Национална служба за запошљавање поклањају велику пажњу смањењу незапослености која никада није била мања, јер је сада испод 13 посто. У ту сврху су ове године за град Београд, за самозапошљавање, опредељена средства у висини од 72 милиона динара. Након прошлогодишње овакве обуке, у Београду је уз помоћ финансијских средстава за самозапошљавање отворено 345 правних субјеката, од којих је 35 на Звездари. Он је истакао добру сарадњу са Општином и задовољство што је оволики број незапослених са Звездаре успешно завршио обуку која је  услов да незапослене особе са евиденције НСЗ конкуришу за средства за самозапошљавање.

Полазници су на обуци имали прилику да чују предавања на теме: -економска мотивација за предузетништво, дефинисање пословне идеје, први кораци у бизнису, правни аспекти бизниса, порези и доприноси за предузетнике, израда Бизнис плана.

Обука је полазницима омогућила да: провере оправданост своје пословне идеје, сагледају предности и ризике предузетништва, спознају своје предузетничке склоности, информишу се о поступку регистрације и актуелним законским прописима, попуне Захтев са бизнис планом.

Ова обука је предвиђена Локалним акционим планом запошљавања и планирано је да се, ако буде заинтересованих Звездараца, поново одржи у марту месецу.

Незапослени, који након успешно завршене дводневне обуке одлуче да реализују своју пословну идеју, могу да конкуришу за субвенцију за самозапошљавање. Објављивање јавног позива за поменуту субвенцију очекује се овог месеца.