Помен – сећање на изгинуле браниоце и патроиоте који су дали своје животе за слободу Србије 1914. обележило је у среду, 14.12.2016. Удружење савеза потомака ратника од 1912-1920 „Миливоје Анђелковић Кајафа“ са Звездаре полагањем венаца код „Трећепозивачке чесме“ код Градске болнице. Венце су положили и представници СУБНОР Звездара и Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара у име Општине.

Обележавању и полагању венаца, које се одржава сваке године у исто време, присуствовао је већи број гостију и грађана, као и представници Удружења и Градске општине Звездара.

Предраг Веиновић, заменик председника Градске општине Звездара је рекао да се данас код Трећепозивачке чесме обележава дан сећања када су наши преци, очеви и дедови дали своје животе за слободу Београда и Србије у Првом светском рату. Он је рекао да не смемо заборавити оне који су заслужни за то што ми, наша деца и унуци данас живимо у неком бољем и лепшем времену и што имамо историју на коју можемо бити поносни и захваио је присутнима, нарочито потомцима ратника што негују сећање на ове значајне датуме из српске историје и хероје који су је стварали.

У име Удружење савеза потомака ратника од 1912-1920 „Миливоје Анђелковић Кајафа“ присутне је поздравио Васо Глигоровић, председник општинске организације који је истакао значај жртве српских војника у Првом светском рату и који је рекао да је „Трећепозивачка чесма“ изграђена 1915, а посвећена је изгинулим патриотама на Варовници и Касапском брду који су се храбро борили недозволивши аустро-угарској војсци да пробије одбрамбене српске линије и зађе за леђа српској војсци.

Чесму је обновило Друштво за улепшавање Булбулдера 1927. када је истакнута и спомен плочa са именима бораца Седмог пешадијског пука трећег позива који су изгинули у децембру 1914. у Колубарској бици, у тешким борбама на Варовници бранећи коту 413. Заузимањем ове коте и пробијањем фронта на линији Варовница-Космај аустроугарска армија би дошла у позадину српских армија и довела Србију у безизлазну ситуацију.

Подизањем ове чесме Београд и Србија су показали захвалност српским ратницима трећег позива који су учествовали у одбрани града и државе и то не само онима из Седмог, већ и онима из Четвртог, Осмог, Једанаестог и Петнаестог пешадијског пука.

На спомен плочи на Трећепозивачкој чесми је написано: „VII пешадијски пук III позива Народне војске својим врлим друговима који витешки падоше за отаџбину на Варовници 1914.“