Под паролом „На теби је да откријеш свемир“ у Србији се већ неколико месеци припремају активности за обележавање међународне године астрономије, која је проглашена од стране UN, UNESCO и Међународне астрономске уније.

Недеља кратког пројекта М7 „Пројектовање станишта на Месецу“ је део активности којима се Архитектонски факултет у Београду укључује у обележавање године астрономије у свету у циљу унапређења уобичајеног начина приступа универзалном знању и подстицању развоја науке.

Студенти друге године MASTER студија Архитектонског факултета у оквиру редовне наставе на предмету Студио пројекат професора Слободана Рајовића у периоду од 29. јануара до 1. фебруара обавили су део наставе у истраживачкој станици Петница код Шапца, а до краја месеца реализоваће и заједничку изложбу радова и каталог.

Архитектонска струка, односно архитектонска знања потпуно су занемарена у стварању у разним сферама живота где људска мера игра кључну улогу. У свемиру који нам је сваким даном све ближи и који је неминовност будућности потребно је препознати улогу архитекте као инспиратора и креатора сценарија новог живота.

Покровитељ овог пројекта је Општина Звездара, која је помогла студентима архитектуре у организацији путовања, а део средстава утрошиће се на штампање каталога и припрему изложбе радова која ће крајем фебруара бити одржана у простору Опсерваторије на Звездари.