Председник Градске општине Звездара Едип Шерифов потписао је у Општини у среду, 25.12.2013. уговоре о додели грађевинског материјала са седамнаест породица избеглих и расељених лица.

Ових 17 породица испунило је услове Конкурса за помоћ у грађевинском материјалу за избеглице и ИРЛ.коју даје ГО Звездара у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције.

Едип Шерифов је рекао да Општина Звездара настоји да помаже избеглицима и ИРЛ на разне начине, али да је јако важно да добију помоћ у грађевинском материјалу да би могли да заврше своје куће. Ово је пројекат који је био вредан око 6,6 милиона динара, а Општина има још један пројекат који следи, а који је вредан негде око 90 хиљада евра тако да рачунамо да ћемо 40 породица сигурно помоћи ове године. Он је рекао да му је жао што Општина не може да уради још више, али када би свака општина урадила овако, проблем би био решен за 4-5 година. Општина Звездара се труди да на разне начине помогне избеглицама и интерно расељеним лицима на својој територији и отворена су им врата наше општине

Јавни позив за ИРЛ објављен је 08.05.2013, рок за подношење пријава био је 15 дана почев од дана објављивања, а пријавило се 25 породица интерно расељених лица.

Јавни позив за избеглице објављен је 07.06.2013. године, а пријавило се 12 породица.

Комисија за доделу помоћи је разматрала свих 37 молби приспелих на оба конкурса, у складу са Правилником о условима и критеријумима за избор корисника за доделу помоћи у грађевинском материјалу за обезбеђивање основних услова становања избеглица и ИРЛ на територији општине Звездара, утврдила да њих 17 испуњава све услова из наведеног Правилника.

Сходно томе на 9. седници Савета за миграције одржане 17.09.2013. године Комисија је дала предлог, а Савет усвојио коначну ранг листу од 17 корисника помоћи и то 9 породица избеглица и 8 породица ИРЛ.

Чланови Комисије обишли су све локације пријављених породица, утврдили фактичко стање на терену и водиће рачуна о наменском коришћењу средстава.