Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић уручила је  уговоре о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова у 131 локалној самоуправи. У оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији“, то Министарство  ће издвојити једну милијарду, а општине односно локалне самоуправе 800 милиона динара. Уговор је, у име Градске општине Звездара, потписао председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, а догађају је присуствовала чланица Већа ГО Звездара др Гордана Мишев.

 

Министарка Ђедовић је рекла да овај програм Министарство успешно спроводи већ три године и  да је ово помоћ грађанима да замене врата, прозоре, поставе изолацију, уграде ефикасне котлове и поставе соларне панеле. Захваљујући томе 8  до 9.000 домаћинстава смањиће потрошњу енергије, уз уштеду од 90 милиона киловат сати. Пројекат ће трајати пет година а јавни позив биће расписан сваке године и очекује се да 50.000 домаћинстава уз субвенције примени неку од мера енергетске ефикасности, а за то ће укупно бити издвојено 50 милиона долара уз помоћ Светске банке и других финансијских институција.

 

Јеремић је захвалио Министарству и истакао да је Општина Звездара препознала значај енергетске ефиканости као један од приоритетних циљева који утиче на побољшање квалитета живота становника Звездаре.

„Драго ми је што ће Општина Звездара, захваљујући доброј сарадњи са Министарством рударства и енергетике, и ове године омогућити својим грађанима да побољшају квалитет живота својих породица и да позитивно утичу на животну средину”-рекао је Јеремић истакавши да на овај начин Звездара постаје општина која је све погоднија за живот о чему сведочи и стално повећање броја становника на њој.