Највећи међународни дечји позоришни фестивал у Београду  ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, трећег дана фестивала угостио је Дечје позориште из Суботице са представом „Извини мама“. Стотинак београдских малишана из више школа и вртића уживало је у озбиљној позоришној продукцији за децу, али и научило прве лекције позоришног бонтона. Представа „Извини мама“, по бајци руске списатељице и драматуршкиње Софије Прокофјеве говори о томе колико је понекад тешко изборити се са собом и рећи „Извини“. То је савремена бајка о увреди, разочарању и потреби сваког детета за искреном љубављу, о томе како машта и емоционално узбуђење једног детета неприметно брише границе између реалности и фантазије.

Трећи дан „Звездаришта“ (петак) на репертоару је и представа „Авантуре малога Јују“ Градског казалишта лутака Ријека (Хрватска) за узраст 3+. Заједно с глумцима, публика улази у свет маме Кукунке и тате Таранте, као и малога Јујуа који је велики као палац, познаје све животиње и говори њихове језике. Мали Јују као и свако дете, па и свако од нас који формално нисмо више деца, гаји неке своје страхове који су често нереални. Како их конфронтирати, суочити се с њима и покушати их превладати, питања су која ће ова весела и ритмична представа поставити и помоћи да одговор нађе свако за себе.

 ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, поред бројних представа за децу и младе позоришта из Србије, региона, па чак и Литваније, обилује и ове године бројним пратећим програмима. Тако је трећег дана фестивал, у оквиру Пратећег програма, представљена нова збирка кратких драмских текстова „Приче са малог одмора – светосавске приче“ на сусрету АСИТЕЖ чланова (Међународног удружења за развој позоришта за децу и младе), Звездаришта и ученика ОШ „Владислав Рибникар“.  У 16 сати Креативни центар (дугодишњи пријатењ фестивала) и Звездариште организују креатовну радионицу „Поезија за буђење можданих вијуга“,  представљање књиге „Дар-мар“ и сусрет са ауторком Драганом Младеновић.

У суботу у 11 сати на програму Звездаришта је представа „Вук који је испао из књиге“ Позоришта лутака Ниш, за узраст 5+, а истог дана у 17 сати игра представа „Звонар богородичине цркце“ Крушевачког позоришта за ураст 10+.

 У недељу 11 сати гостује Позориште за децу Крагујевац са представом „Шарено дрво“ за узраст 1+ . У 12 сати на сцени „Култ” Театра „Вук” је Студио луткарства Сарајево са представом „Патуљак нам прича“, док је у недељу у 17 сати на репертоару сцене „Култ” литванско позориште са комадом „ Johnny be good“.

У такмичарском програму „Звездаришта“ под слоганом „СВЕЗНАЛИШТЕ“, које траје до 26. новембра 2019. године такмичи се 13 представа из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Литваније, које је одабрао селектор фестивала Жељко Хубач. О наградама, као и сваке године, одлучују чак два жирија: СТРУЧНИ жири (Александра Гловацки, драматуршкиња и позоришна критичарка, Бојана Лазић, позоришна редитељка, Стефан Бундало, глумац) и ДЕЧЈИ жири( двадесет петоро децо узраста 8-12 година као МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ) .

Домаћин Звездаришта је Театар „Вук“, а представе, предавања, сусрети и радионице се одржавају и на Факултету драмских уметности, у Позоришту лутака „Пинокио“ и позоришту „Пан театар“.

Оснивач, организатор и покровитељ Фестивала је Градска општина Звездара.

 

Више о „Звездаришту“ свакодневно на http://zvezdariste.rs/.