Председник Градске општине Звездара Милош Игњатовић потписао је у среду, 26.10.2016. у Смедереву Декларацију за социјално укључивање Рома и Ромкиња, где се ГО Звездара обавезује да настави напоре које је чинила кроз пројекат финансиран од стране Европске уније и имплементиран уз помоћ Мисије ОЕБС у 20 општина у Србији.

Потписивањем Декларације Општина изражава спремност да настави да на локалном нивоу помаже да се Роми и Ромкиње на њеној територији интегришу у друштвени живот и да им се унапреде услови живота, пре свега кроз економско оснаживање, образовање и здравствену подршку, као и унапређење услова становања.

Мобилни тим који већ три године ради са ромском заједницом на Звездари води Славко Јовановић, и у тиму су поред одговарајућих представника општинских служби и представници Центра за социјални рад-филијала Звездара, Националне службе за запошљавање-филијала Звездара, Дома здравља Звездара, полиције из станице Миријево, Школе за образовање одраслих „Браћа Стаменковић“, као и ромски здравствени и просветни медијатори и координаторка за социјално становање у Орловском насељу.

На скупу у Смедереву били су, између осталих, присутни и Јованка Атанацковић, помоћница министарке за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији, Њ.Е. Амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права и Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине.

Декларација за социјално укључивање Рома и Ромкиња (PDF, 234 KB)