Члан градског Већа Драгомир Петронијевић и председник ГО Звездара Милош Игњатовић угостили су у Астрономској опсерваторији на Звездари полазнике регионалне Летње школе „Свети Сава”, која се одржава трећу годину заредом и повезује српску децу из Републике Хрватске са вршњацима из Републике Србије. Ове године је школу у трајању од шест дана похађало 21 дете из Вргин моста, Задра, Моравице, Топуска, Огулина, Борова, Вуковара и Вишкова.

Члан градског већа Драгомир Петронијевић истакао је да му је веома драго што већ трећу годину заредом деца из Хрватске долазе у Београд и имају контакт са својим другарима из наше престонице.

Петронијевић  је нагласио да су овакви организовани сусрети значајни, јер децу из Хрватске подсећају да могу увек да се ослоне на Србију и Београд, Oви млади људи треба да раде на себи, јер само знањем могу да нађу начин и да реше проблеме на које ће у животу наилазити..

Председник Градске општине Зведара Милош Игњатовић је рекао да је Градска општина Звездара са задовољством прихватила да буде домаћин драгим гостима и сународницима који живе у Републици Хрватској.

– Част нам је што смо у прилици да будемо домаћини деци из свих делова Хрватске. Летња школа српског језика, историје и културе „Свети Сава“ је прилика да деца упознају свој идентитет, своје корене – богату историју овог поднебља и да на тај начин темеље своју будућност. Наша је жеља да им утисци које понесу из отаџбине остану у дугом и лепом сећању, и да наставе да одржавају везу са пријатељима које су овде стекли – рекао је Игњатовић.

Обиласку Астрономског опсерваторијума присуствовала је и заменица директора Зорица Цветановић, која је кроз кратку причу малишанима објаснила и показала шта запослени у Опсерваторији раде и чиме се ова научна установа бави.

Регионална Летња школа „Свети Сава” одржава се недељу дана. Током школе, поред тога што су деца присуствовала предавањима, обишла су и најважније београдске знаменитости, међу којима су Народни музеј, Музеј Вука и Доситеја, Музеј Патријаршије, Храм Светог Саве и Дворски комплекс.