Како широм света, тако и у нашој земљи, од избијања епидемије корона вируса, забележен је пораст пријављених случајева насиља над женама и насиља у породици.

Ограничење кретања, изолација, финансијска и егзистенцијална несигурност и други фактори довели су до већег ризика и утицали на повећан број случајева насиља над женама у оквирима сопственог дома. Изолација од позитивних и подржавајућих веза са социјалном средином, отежан долазак до информација и усмереност друштва и институција на борбу против пандемије, створили су услове да се насиље у породици појача и прошири.

Из тог разлога Саветовалиште за појединце и породице Волонтерског сервиса Звездаре ће, у сарадњи са Комисијом за родну равноправност председника ГО Звездара, а поводом глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама”, у оквиру својих редовних активности и програма, у наредном периоду пружати психо-социјалну подршку женама које имају искуство насиља у породици, као и других облика родно заснованог насиља.

Жене са искуством насиља се могу јавити на број телефона 2864-426, сваког четвртка, од 10 до 14 часова. Њихов позив ће бити упућен на стручну саветницу, која ће им пружити адекватну психолошку подршку и информације везане за њихову специфичну ситуацију.

Ово је само једна од активности којом се Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара придружује обележавању глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ и, у сарадњу са Волонтерским сервисом Звездаре и другим организацијама и појединцима, даје свој допринос у промовисању женских, људских права и борби против свих облика насиља и дискриминације над женама.