Настављајући традицију реализовања радионица на точковима у београдским домовима за старије, у петак 13.јула Волонтерски сервис Звездаре са својим волонетрима посетио је Стационар у Диљској улици.

Славица Ступарушић, новинарка „Политике” и звездраска волонтерка, одвела је станаре на још једно виртуелно путовање говорећи им о лековитости путовања и успомена. Уз фотографије са својих путовања и цитате познатих писаца и уметника који тврде да за лепо путовање не треба много новца, да вечите луталице нису изгубљени већ креативни људи, да не треба отићи далеко од места становања, као што је то некада давно учинио Колумбо, да бисмо били радознали и задовољни путници… Путовање је завршено саветима где би у организацији Дома за старије могли овог лета да отпутују њихови житељи а Славица се понудила да буде њихов водич и домаћин пута. Са радошћу су договорили „право“ путовање већ за коју недељу и обећали да ће сами направити „извештај“ како су се провели, шта су научили и ново видели на том излету.

На другој радионици „Бонтон старења“, станари су разговарали са Радмилом Урошевић, радионичарком и кородинаторком Волонтерског сервиса, на тему коју су само изабрали „Табу теме у животу сениора“. Листу непожељних а важних тема изабрали су сами станари Стационара. Највише је било речи о усамљености и депресији, односима сениора са децом пре и после доласка у дом, предрасудама у односу на смештај старијих у установе, праву на партнерске односе у старијем добу и успостављању међусобне добре комуникације и сарадње станара Стационара.

У договору са учесницима радионице и запосленима, договорена је следећа радионица на тему коју ће поново сами станари одабрати јер су показали жељу да се потруде у развијању својих вештина, али и јачању мале заједнице коју чине сви заједно како би унапредили живот у Стационару и појединачно и сви заједно били задовољнији .

Био је то дан за дружење, учење и забаву, а то је потребно свима нама без обзира колико имамо година.