Постављањем 3 контејнера за примарну селекцију отпада и радионицом са предшколцима у вртићу „Звездани гај“, у уторак, 11.06.2019. отпочела је реализација пројекта „Примарна селекција на кућном прагу“, који ће на територији МЗ „Зелено брдо“ спроводити Градска општина „Звездара“ у партнерству са ЈКП „Градска чистоћа“ и удружењем „Звездарски Еколошки Центар – ЗЕЦ“.

Почетку реализације пројекта у име општине Звездара присуствовали су заменик председника ГО Звездара Виолета Филип и чланови већа ГО Звездара Душан Игњатовић и Роберт Милићевић, представници ЈКП Градска чистоћа“ и удружења „Звездарски Еколошки Центар – ЗЕЦ“.

Члан Већа ГО Звездара Душан Игњатовић рекао је да се нада да ће акција бити успешна и  захвалио се свима који су укључени у овај пројекат – ПУ „Звездара“ на доброј сарадњи, удружењу „Звездарски Еколошки Центар – ЗЕЦ“ на преданом едуковању најмлађих о значају рециклаже и ЈКП „Градска чистоћа“ на постављању контејнера за рециклажу отпада испред вртића „Звездани гај“.

Циљ акције је здравије и чистије животно окружење кроз смањење и рециклажу амбалажног отпада који свакодневно стварамо у свом домаћинству.

Потписивањем уговора са ЈКП „Градска чистоћа“ свако домаћинство на територији МЗ „Зелено брдо“ имаће услугу збрињавања амбалажног отпада (суви отпад) из домаћинства, а као подстицај добиће бесплатно биоразградиве кесе за одвајање амбалаже и право на попуст од 20% на услуге ЈКП „Градска чистоћа“.

Удружење „Звездарски Еколошки Центар – ЗЕЦ“ пружиће стручну и квалитетну обуку волонтера (ученика и студената), који ће у наредном периоду посетити свако домаћинство на Зеленом брду и  дати одговоре на сва додатна питања.

Током акције Удружење „Звездарски Еколошки Центар – ЗЕЦ“  ће организовати и презентације о штетности депонија и  о значају рециклаже. Термини презентација биће објављени на сајту ГО Звездара и на улазу у МЗ Зелено брдо, а надамо се да ће и медији дати подршку акцији.

Организатори ове корисне и хумане акције поручују свим грађанима и грађанкама:

„Хајде да се потрудимо сви заједно за зеленију Звездару и за  зеленије Зелено брдо!

Будите одговорни према другима и према себи!

 

А мото акције је: Може свако, јер је лако!