Истраживање „Рани (не)видљиви бракови, избор или принуда“ Дечјег центра мали принц“ које је представљено ученицима основних школа „Марија Бурсаћ“ и „1300 каплара“ вечерас, 30.11.206. у општинској сали подстакло је децу и њихове наставнике, психологе и педагоге да веома активно учествују у дискусији.

Истраживање је показало да је проблем раних бракова, нарочито у ромској заједници, присутан и данас и представља тежак облик кршења људских и дечијих права. Жртве су и девојчице и дечаци, али у далеко већој мери девојчице, одлуке о склапању бракова доносе родитељи, често су то уговорени бракови чак и одмах при рођењу, а узраст девојчица које се присилно удају је од 13 до 16 година.

Ово је било прво представљање истраживања, а идеја је да Комисија за родну равноправност и ДЦ „Мали принц“ у договору са свим школама на Звездари организују представљање, јер како су рекли сви који су чули, ове занимљиве податке требало би да чују ученици и ученице основних школа.

Славица Лола Васић, извршна директорка ДЦ „Мали принц“, као водитељка истаживања истакла је потребу да се у решавање овог проблема укључе сви актери, од институција система и организација цивилног друштва до Ромске заједнице, јер је ово генерални проблем друштва.

На крају презентације истраживања, Лола Васић је заједно са чланицама Комисије за родну равноправност ГО Звездара, дала и препоруке за даље активности у овој области.