У ОШ „1300 каплара“, у понедељак, 6.6.2016. од 18 сати ће бити одржана радионица „Алкохол и понашање у саобраћају“ за ученике шестог и седмог разреда и њихове родитеље, у организацији удружења СУ „Мото клуб Безбедност“ и Градске општине Звездара.

Са циљем да код грађана развије одговорно понашање у саобраћају, Градска општина Звездара је у оквиру програмских активности набавила наочеаре које симулирају различите нивое алкохолисаности, стање након конзумирања канабиса, јутарњи умор и умор након предуге вожње. На радионици деца и родитељи су са наочарима, обављали различите моторичке задатке и имали прилику да спознају како не могу да владају телом и како су психомоторне функције нарушене под дејством алкохола, наркотика и умора. Поред физиолошких процеса који се дешавају у организму, статистичких показатеља који указују на чињеницу да су млади најугроженија популација у саобраћају и да је највећи број настрадалих од 15 – 25 година, заинтересовани су могли да се упознају и са законским одредбама у овој области (казнене одредбе у вези са саобраћајним прекршајима учињеним под дејством алкохола и других опијата).

Ова предавања ће се одржати и у ОШ „Ћирило и Методије“, у уторак, 7. јуна, у 18 сати и у ОШ „Јелена Ћетковић“, у среду, 8. јуна у 18 сати.
 

Ученици трећаг разреда су се такмичили у познавању саобраћајних прописа и појмова у ОШ „Иван Горан Ковачић“. У полуфиналу је на такмичењу учествовало 9 екипа (нису дошле екипе ОШ „Павле Савић“, ОШ „Ћирило и Методије“ и ОШ „Драгојло Дудић“). У финалу су се састали: ОШ „Иван Горан Ковачић“, ОШ „Вељко Дугошевић“, ОШ „Јелена Ћетковић“ и ОШ „Десанка Максимовић“. Највише знања су показали ученици 3/1 ОШ „Јелена Ћетковић“ – Исидора Комленић, Остоја Кандић, Маја Струнић, Андреј Ковачевић и Милан Вулетић, које је пратила учитељица Миленија Станковић, и поред медаља и пехара, они су освојили и мини музичку линију за учионицу и лопте за наставу физичког васпитања. Сви учесници су показали завидно знање и награђени су медаљама, а финалисти и пехарима и лоптама. Слободан Радујко, мастер саобраћајни инжењер, је одлично осмислио и водио квиз трећу годину заредом, а Витомир Голушанин, Зоран Лилић и Растко Радовановић у име удружења СУ „Мото клуб Безбедност“ су били чланови жирија.

У четвртак, 2. јуна 2016. године, свим звездарским основним школама, укупно 13, достављени су елементи за саобраћајни полигон у вредности од 500.000,00 динара на којем ће ученици млађих разреда увежбавати безбедно саобраћајно понашање. Сет едукативних елемената обухвата 24 саобраћајна знака, дечји едукативни полигон за активно учење и групну интеракцију, 2 семафора, сет смерница за шаке и стопала, 3 тротинета и 4 купе.

У петак, 10. јуна, у 8:30, у великој сали ГО Звездара ученици основних школа представиће своје презентације и кратке филмове којим су учествовали на конкурсу за најбољу презентацију и/или кратак филм из области безбедности саобраћаја. Наградни фонд за школе износи 150.000,00 динара. Своје радове доставили су тимови из 10 школа.

Програм унапређења саобраћајне безбедности је осмислио и прати његову реализацију Савет за унапређење безбедности на путевима ГО Звездара, а финансира Секретаријат за саобраћај града Београда.