Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у четвртак, 23.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за внредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Кол центру ГО Звездара. Испоруке поручених намирница и других добара је вршило 8 мобилних тимова ГО Звездара, који су извршили доставе на укупно 36 локација.

Волонтери Волонтерског сервиса Звездара реализовали су више посета/набавки намирница и лекова за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом), волонтери у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, реализовали су више услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника (породице које негују непокретну или дементну особу, старија и лица са инвалидитетом) у кућним условима.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара учествовали су у тимовима за доставу намирница и лекова грађанима који су се раније јавили за помоћ Кол центру ГО Звездара. Достава намирница и лекова извршена је на већем броју локација..

Вршена је комуникација са волонтерима.

Прослеђена је табела Владе Републике Србије ради извештавања о броју волонтера, за 23.4. (470 волонтера). Извршено је ажурирање табеле евидентираних и активних волонтера у току ванредног стања.

Закључно са јучерашњим даном 22.4.2020. године, а на основу Наредбе Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Београда Г-бр. 82-2429/202, обављена је комплетна дезинфекција 500 стамбених заједница на подручју ГО Звездара. Сертификована фирма обављала је поверени посао 15,16, 21, 22. и 23. априла 2020.године са три екипе дневно. Дезинфекција је реализована углавном у централном делу општине, а током јучерашњег дана прешло се и на територију Миријева, Коњарника, као и насеља Војвода Влаховић. Управници стамбених заједница претходног дана су добијали информацију о термину дезинфекције зграде, а по обављеном послу, потписују записник, док обавештење о обављеном послу, остаје истакнуто на улазним вратима зграде. Дезинфекција се обавља регистрованим препаратима за које постоје безбедносни листови, као и потребна решења. Динамика посла доставља се на дневном нивоу.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, преузет je опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе ГО Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде ГО Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП СЦ „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије ГО Звездара.

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан у вези са бројем преузетих пакета за дан 22.4.2020. године из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад за територију Градске општине Звездара.

Пакети помоћи који су 23.4.2020. године дистрибуирани волонтерима из Логистичког центра ГО Звездара: 83. Укупан број примљених пакета помоћи за дистрибуцију: 14921. Укупан број дистрибуираних пакета помоћи: 13836. Укупан број оштећених пакета помоћи 57. Тренутно стање у Логистичком центру Звездара је 1048 пакета.

Примљени пакети помоћи намењени за особе са инвалидитетом и родитеље деце са посебним потребама: 104/104. Пакети помоћи који су 23.4.2020. године дистрибуирани: 83.

Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас је прослеђено 6 захтева грађана за кретање лица за време полицијског часа.

Вршена је комуникација, писање и слање појединачних одговора социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини, као и Беокому и Секретаријату за социјалну заштиту за помоћ, подршку и различите информације. Ажурирани су подаци социјално угрожених грађана. Вршена је комуникација са Градским центром за социјални рад Београд – Одељење Звездара, као и прослеђивање података социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ, као и размена информација.

Ради боље информисаности грађана Звездаре, Одсек за информисање је на сајт Општине, у мени COVID19, поставио саопштење о новој услузи на порталу еУправа у вези са издавањем Уверења о (не)кажњавању.

Комунална инспекција ГО Звездаре, обишла је већи део своје територије и то  улице Смедеревски пут, Синђелићеву, Народног фронта, Устаничку, Николе Груловића, Војислава Илића, Жичку и насеље Миријево и утврдила да се власници ресторана, фризерских салона, кладионица, кафића, придржавају тоталне забране рада за време ванредног стања на територији Републике Србије. На јавној површини испред пијаце „Цветко”, није било продаваца половне робе. Градске пијаце на отвореном простору су радиле у складу са Уредбом.

До 14 часова, Кол центар ГО Звездара је примио више захтева за доставу помоћи.