Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у недељу, 29.3.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Позивни центар/Кол центар Градске општине Звездара и Сервисни центар Градске општине Звездара, су и данас примали поруџбине за потребне намирнице и лекове за најстарије суграђане са Звездаре и до 14 часова је примљен већи број захтева за доставом намирница на кућне адресе.

Већи број  волонтера – припадника цивилне заштите сз јутрос, у периоду од 4 до 7 часова дежурали код 33 малопродајна објекта на територији Градске општине Звездара – у периоду када је суграђанима старијим од 65 година била омогућена куповина основних животних намирница. Процена је да је више од 3.000 суграђана са Звездаре искористило ову могућност. Све је, у координацији са припадницима МУП-а, протекло без и једног проблема.

Из Логистичког центра Штарк Арена преузето је 1120 пакета од којих је волонтерима дистрибуирано укупно 948 пакета.

У месним заједницама на Звездари су настављена дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Комунална инспекција Градске општине Звездаре је наставила да обилази  пијаце „Ђерам“ и „Цветкову пијацу“, које су затворене за рад за време ванредног стања. На поменутим локацијама није било проблема. Звездарски инспектори су, у вези са контролом угоститељких објеката утврдили да су сви локали и кафићи затворени и да се власници придржавају Уредбе Владе Републике Србије и прописаних мера за време ванредног стања.

Одсек за информисање је, ради боље информисаности становника Звездаре, наставио да уређује постојеће текстове на сајту Општине и да их прилагођава ванредном стању. Мени COVID19 на сајту Градске општине Звездара је допуњен новим обавештењима за грађане, а постојећи текстови са обавештењима о радном времену звездарског Кол-центра су усклађени са новим мерама Владе Републике Србије..

Попуњене су и прослеђене табеле Влади Републике Србије са унетим подацима нових волонтера, а направљена је и евиденција старијих и лица са инвалидитетом која живе сама без породичног старања и без прихода .

У оквиру Програма подршке породицама лица оболелим од деменције, које су и породице слабијег имевинског статуса, који трећу годину партнерски реализују Волонтерски сервис и ХУ „Хлеб живота”, обезбеђена је донација приватне апотеке за 20 непокретних и дементних особа са активне евиденције Сервиса. Доставу ће извршити волонтери Сервиса, „Хлеба живота” као и мобилни тимови Градске општине Звездара који достављају лекове.

Волонтери Волонтерског сервиса Звездара реализовали су више посета/набавки за више корисника, а волонтери у Саветовалишту за појединце и породице су путем телефона, реализовали више услуга психосоцијалне подршке за  кориснике.

Током дана вршена је континуирана комуникација са Центром за социјални рад Звездара због различитих ситуационих проблема грађана.