Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у понедељак, 13.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији Градске оппштине Звездара. Испоруку је вршило 12 мобилних тимова. Укупно је извршена достава на 51 локацији.

Један мобилни тим са 3 волонтера је испоручио 18 пакета, које је обезбедило руководство Градске општине Звездара, на адресе становања социјално угрожених грађана Звездаре. Направљен је план за даљу поделу пакета помоћи социјално угроженим грађанима Звездаре.

Волонтери Волонтерског сервиса реализовали су више посета/набавки намирница и лекова за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом). У Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона је обављено више услуга психосоцијалне подршке за већи број  корисника.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара су учествовали у тимовима за доставу намирница и лекова грађанима који су се раније јавили за помоћ Кол центру Градске општине Звездара. Достава лекова је извршена на већем броју локација. Црвени крст Звездара примљене позиве старијих суграђана упућивао је на Кол центар Градске општине Звездара, позиве потенцијалних волонтера усмеравао је на број за пријаву волонтера при Градској општини Звездара. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају у току ванредног стања на територији Звездаре.

Ажурирање табеле евидентираних и активних волонтера, комуникација са волонтерима.

Послата прописана табела Владе Србије са евиденцијом броја волонтера, за 13.4. (445 волонтера).

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд  за претходни дан, у вези са бројем преузетих  пакета  из Логистичког центра Штарк Арена и броја дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

За дан 13.4.2020. године звездарским волонтерима су дистрибуирана 2 пaкeта. Укупан број примљених пакета за поделу 14.921,а укупан број дистрибуираних пакета је 12.906 Укупно  оштећених  пакета 53.

Отворен нови мејл (prijava.kretanja@zvezdara.org.rs) за подношење захтева физичких лица  за кретање у време полицијског часа. Поред мејла, омогућено је подношење захтева и путем viber-a. На сајту је извршена промена у менију COVID19 тако што је је додат још  један подмени под називом „Дозволе за кретање“.

Поднето је више захтева за кретање лица за време полицијског часа, а евидентиран је и већи број телефонских позива грађана за додатне информације у вези подношења захтева.Електронска комуникација са грађанима који се тим поводом обраћају Општини реализована је путем мејла.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је јутрос преузет нови контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су  направљени одговарајући дезинфекциони  раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне ѕаштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Социјално угроженим грађанима који су се путем мејла обраћали Општини за помоћ, подршку и различите информације послати су пиасани појединачни одговори. Ажурирани су подаци о социјално угрожених грађана.

Одсек за информисање је, ради боље информисаности становника Звездаре наставио да на сајт Општине поставља нове информације и обавештења. Предходног дана на сајт је постављено саопштење о одржавању 28 седнице Скупштине Градске општине Звездара електронским путем, а саопштење је послато и медијима. У понедељак, 13.4.2020. године на сајту, у Новостима и менију COVID19, је замењен образац Захтева за кретање физичких лица за време забране кретања. Поред овога, Одсек за информисање је на добијена питања грађана давао одговоре или је иста прослеђивао општинским службама..

Комунална инспекција је у оквиру својих надлежности обилазила пијаце на отвореном „Ђерам“ и „Цветкову пијацу“, које су се придржавале мера и нису радиле. На платоу испред „Цветкове пијаце“ су се појавили препродавци, али је комунална инспекција реаговала у оквиру својих надлежности и растерала их. Сви проверавани објекти су се придржавали изречених мера и нису радили.Извршена је и контрола 25 тезги у Устаничкој бр.184 где такође није било продаје.

До 15 часова, поднет је већи број захтева за доставу хране.