Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у четвртак, 26.3.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

У току дана је настављена испорука намирница и других поручених добара најстаријим суграђанима са Звездаре, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара. Испоруку је на већем броју локација вршило 8 мобилних тимова. У мобилним тимовима за доставу намирница и у Кол-центру су, као и претходних дана, учествовали и волонтери Црвеног крста Звездара.

У звездарским месним заједницама су дежурали повереници цивилне ѕаштите и њихови заменици који су извршавали мере које су им наложили Штаб за ванредне ситуације и Стручно-оперативни тим Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Извршене су организационо-техничке припреме за почетак рада Логистичког центра Градске општине Звездара,  у ЈП СЦ „Олимп-Звездара“, у сврху пријема и дистрибуције робних пакета за утврђене категорије пензионера.

Комунална инспекција Градске општине Звездара је у оквиру својих надлежности обилазила пијаце на отвореном „Ђерам“ и „Цветкову пијацу“ које су радиле и придржавале се прописаних мера. Истовремено, комунални инспектори су проверавали и рад кафића и ресторана дуж Булевара краља Александра и установили су да се придржавају изречених мера.

Ради боље информисаности становника Градске општине Звездаре, настављено је да се уређују постојећи текстови на сајту Градске општине Звездара и да се прилагођавају ванредном стању. Мени COVID19 на сајту Градске општине Звездара је допуњен са више текстова који су објављени на сајту Града Београда, а постављена је и информација Народне банке Србије о томе како пензионери могу да подигну своје пензије.

На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су, такође, активности које се одвијају на територији општине Звездара.

Влади Републике Србије су достављене информације о новим волонтерима.

Телефонска комуникација са звездарским волонтерима се реализује сваог дана и обезбеђује им се подршка.

Волонтери Волонтерског сервиса посетили су више старијих и лица са инвалидитетом са Звездаре, а волонтери у Саветовалишту за појединце и породице су путем телефона, реализовали већи број услуга психосоцијалне подршке.

Успостављена је сарадња са Удружењем ARS (Animal Rescue Serbia) чији волонтери на Звзедари пружају услуге извођења и набављања хране за кућне љубимце чији су власници лица старија од 65 година. Потребе се пријављују сваког дана  од 8 до 22 часа на телефон 064- 8-210-200.

И током данашњег дана се одвијала комуникација са Градским центром за социјални рад у Београду-Одељење Звездара у вези појединачних случајева социјалних потреба као и поделе пакета помоћи које је обезбедио Град.

До 15 часова поднет је већи број захтева за помоћ.