Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у понедељак, 4.5.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за внредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији Градске општине Звездара. Испоруку је вршило11 мобилних тимова. Укупно 5 мобилних тимова је вршило доставе оброка хране са пунктова Народне кухиње. Укупно 6 мобилних тимова су вршили доставу намирница и других поручених добара преко Позивног центру/Кол центра Градске општине Звездара. Укупно су извршене доставе на 45 локација.

Волонтери Волонтерског сервиса су данас реализовали више набавки намирница и лекова за већи број корисника. Волонтери у Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона, реализовали су више услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника. Комуникација са волонтерима Волонтерског сервиса Звездаре и координација планираних активности вршена је током дана.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара вршили су доставу лекова грађанима који су се раније јавили Кол центру ГО Звездара. Достава лекова је извршена на већи број адресa. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају у току ванредног стања на територији Звездаре.

Послата је прописана табела Владе Србије са евиденцијом броја волонтера, за 4.5. са непромењеним подацима у односу на претходни извештај.

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан у вези са бројем преузетих пакета из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

Континуирана комуникација са Центром за социјални рад Звездара због ургентних проблема појединаца и породица у стању социјалне потребе. Ажурирање и прослеђивање података социјално угрожених грађана.

Писање и слање појединачних одговора социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини за помоћ, подршку и различите информације.

Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас није поднет ниједан захтев грађана за кретање лица за време полицијског часа.

Током данашњег дана настављена је дезинфекција простора око домова за старије особе и одрасла лица на територији ГО Звездара. Представници ГО Звездара и ДЗ „Звездара“ су у сталном контакту са запосленима у домовима са територије ГО Звездара.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Комунална инспекција ГО Звездаре је обишла део своје територије и то Миријево,Мали Мокри Луг, Велики Мокри Луг и утврдила да је већи део ресторана и кафића почео са припремама за нормално обављање делатности, а и већина је отворена за рад, у складу са Уредбама Владе Републике Србије у време трајања ванредног стања на територији Републике Србије.На јавној површини испред Цветкове пијаце није било нелегалних продаваца половне робе.

У понедељак, 4.5.2020. ради боље информисаности грађана Звездаре, на сајт Општине, у рубрику Новости постављено је саопштење Одржан састанак Стручно-оперативног тима Штаба за ванредне ситуације ГО Звездара.

Данас до 14 часова, општински Кол центар је примио 26 захтева за доставу помоћи.