Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у среду, 15.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији Градске оппштине Звездара. Испоруку је вршило 12 мобилних тимова. Укупно је извршена достава на 78 локација.

Волонтери Волонтерског сервиса реализовали су више посетa/набавке намирница и лекова  за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом), а у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, обављено је више услуга психосоцијалне подршке за  већи број корисника.

Вршена је комуникација са волонтерима, ангажовање волонтера према плану активности.

Прослеђена је прописана табела Владе Републике Србије ради извештавања о броју волонтера, (446 волонтера).

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан, у вези са бројем преузетих пакета помоћи на дан 14.4.2020. године из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара. Дана 15.4.2020. године, дистрибуирано је 77 пакета помоћи.

Укупан број примљених пакета помоћи за поделу:  14921. Укупан број дистрибуираних пакета помоћи 13138. Укупан број оштећених пакета помоћи 54. Тренутно стање у Логистичком центру ГО Звездара је 1729 неподељених пакета помоћи.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

Данас је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поднет 61 захтев за кретање лица за време полицијског часа, чека се одговор, оправданост за издавања потврда. Евидентирана су 23 телефонска позива грађана за додатне информације у вези подношења захтева. Данас је издато 39 потврда за кретање које ће у току дана бити прослеђене подносиоцима. Сви одобрени захтеви од стране надлежног Министарства су обрађени, односно – донете су потврде. Вршена је електронска комуникација са грађанима који се тим поводом обраћају Општини путем мејла.

Написани су и послати појединачни одговори социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини за помоћ, подршку и различите информације. Ажурирани су подаци социјално угрожених грађана за расподелу помоћи у пакетима. Вршена је комуникација са Градским центром за социјални рад Београд – Одељење Звездара, и прослеђени су подаци социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ, обављена је размена информација.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно – оперативног тима за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Ради боље информисаности грађана Звездаре настављено је да се на сајту Општине постављају нове информације и обавештења. Предходног дана на сајту је постављено обавештење за родитеље о донетој Уредби Владе Републике Србије којом је дозвољено кретање родитељима са децом са аутизмом у време забране кретања. У среду, 15.4. на сајт Градске општине Звездара, у менију  COVID19 су постављени Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара до 31.3.2020. и саопштење о активностима Стручно – оперативног тима за заштиту и спасавање од епидемија Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, које је постављено и у рубрици Новости. На мејлом добијена питања грађана Одсек за информисање је давао одговоре или је иста прослеђивао општинским службама које достављају тражене одговоре.

Комунална инспекција Градске општине Звездара је, са једним дежурним инспектором, обишла део територије, и то у Великом Мокром Лугу, Малом Мокром Лугу, Миријеву, и констатовала да се ресторани, кафићи, кладионице, фризерски салони, придржавају тоталне забране рада, а све по Уредби Владе Републике Србије у току ванредног стања на територији Републике Србије. Такође су и градске пијаце, затворене за рад, а инспекција је обишла Цветкову и Ђерам пијацу, које нису радиле по изнад наведеној Уредби. На јавној површини, испред Цветкове пијаце је укљоњено четири продавца који су нелегално продавали половну робу.

До 14 часова, поднет је већи број захтева за доставу хране.