Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у уторак, 21.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за внредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара,  испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији ГО Звездара, као и робних пакета које је обезбедила ГО Звездара за потребе социјално угрожених грађана са своје територије.

Испоруку је вршило 7 мобилних тимова, а осми мобилни тим, са комби возилом ГО Звездара, је вршио доставу робних пакета, које је обезебедила ГО Звездара, за потребе социјално угрожених грађана са своје територије. Извршена је достава ових робних  пакета на укупно 22 локације.

Укупно су извршене доставе на 64 локације.

Волонтери Волонтерског сервиса Звездара реализовали су више посета/набавки намирница и лекова за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом), волонтери у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, реализовали су , такође, више услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника (породице које негују непокретну или дементну особу, старија и лица са инвалидитетом) у кућним условима. Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом ГО Звездара пружа бесплатну психосоцијалну помоћ путем телефона особама са инвалидитетом и члановима њихових породица са циљем превазилажења негативних последица на ментално здравље у време трајања ванредног стања. Информација и контакт телефон су прослеђени удружењима особа са инвалидитетом на територији општине Звездара. Информације су доступне на сајту Општине.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара вршили су доставу лекова грађанима који су се раније јавили Кол центру ГО Звездара. Лекови су достављани на већи број адреса Црвени крст Звездара примљене позиве старијих суграђана упућивао је на Кол центар ГО Звездара, позиве потенцијалних волонтера усмеравао је на број за пријаву волонтера при ГО Звездара. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају на територији Звездаре.

Прослеђена је табела Владе Републике Србије са извештајем о броју волонтера, за 21.4. (466 волонтера). Вршено је ажурирање табеле евидентираних и активних волонтера.

Из Логистичког центра ГО Звездара волонтерима је за даљу дистрибуцију прослеђено 143 пакета помоћи. Из Логистичког центра Штарк арена укупно је примљено 14921 пакет, волонтерима је за даљу дистрибуцију прослеђено 13753 пакета, оштећено је 57 пакета, а у Логистичком центру ГО Звездара се налази 1131 пакет.

Примљени пакети намењени за особе са инвалидитетом и родитеље деце са посебним потребама 371/371. Број истих који су данас прослеђени волонтерима за даљу дистрибуцију: 173.

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан о броју преузетих пакета из Логистичког центра Штарк арена и броју дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас је прослеђено 11 захтева грађана за кретање лица за време полицијског часа. У току преподнева је достављен одговор Мнистарства у вези оправданости за издавања потврда за претходно поднетих 16 захтева грађана.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је  преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе ГО Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони  раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде ГО Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП СЦ „Олимп-Звездара“,  за потребе стамбених заједница и грађана са територије ГО Звездара.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне ѕаштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно – оперативног тима за заштиту од епидемија и здравља људи ГО Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Комунална инспекција ГО Звездаре, је у току данашњег дана обишла велики део територије и то делове Миријева, Великог Мокрог Луга, Малог Мокрог Луга, као и део оивичен улицама Булевар краља Александра, Рузвелтова, Димитрија Туцовића, Чингријина, Милана Ракића, Господара Вучића, Војислава Илића и утврдила да се власници ресторана, кафића, кладионица, фризерских салона придржавају тоталне забране раде на основу Уредбе Владе Републике Србије за време ванредног стања на територији Републике Србије. На јавној површини испред пијаце Цветко није било нелегалних продаваца половне робе, а такође ни код осталих пијаца, које су  данас поново пуштене у нормално функционисање. СЦ „Олимп – Звездара“, је, такође, затворен за употребу.

У току јучерашњег дана ради боље информисаности  грађана Звездаре на сајту Општине постављено је саопштење о активностима Стручно – оперативног тима за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације ГО Звездара, а данас 21.4.2020. године су на општинском сајту постављени текстови о новим мерама Владе Републике Србије у сузбијању пандемије изазване вирусом COVID19 и психосоцијалној помоћи за особе са инвалидитетом. Настављено је да се на мејлом добијена питања грађана дају одговори или да се иста прослеђују општинским службама које достављају тражене одговоре.

До 14 часова, Кол центар ГО Звездара је примио већи број захтева за доставу помоћ