Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у уторак, 28.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за внредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру ГО Звездара,  испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији ГО Звездара, као и робних пакета које је обезбедила ГО Звездара за потребе социјално угрожених грађана са своје територије. Испоруку је вршило укупно 11 мобилних тимова.

Укупно 5 мобилних тимова вршило је доставе оброка хране са пунктова Народне  кухиње, 6 мобилних тимова је вршило доставу намирница и других поручених добара преко Кол центра Градске општине Звездара. По ова два основа, данас су извршене доставе на укупно 87 локација.

Волонтери Волонтерског сервиса реализовали су више посетa/набавки намирница и лекова за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом), волонтери у Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона, реализовали су више услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника (породице које негуjу непокретну или дементну особу, старија и лица са инвалидитетом) у кућним условима. Урађена је информација о Школи компјутера за сениоре путем скајпа у време ванредносг стања.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара учествовали су у тимовима за доставу намирница грађанима који су се раније јавили за помоћ Кол центру ГО Звездара, као и у тимовима за доставу лекова. Достава лекова је извршена на укупно 29 адресa На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају на територији Звездаре.

Комуникација са волонтерима се обавља на дневном нивоу

Послата је прописана табела Владе Србије са извештајем о броју волонтера, за 28.4. (473 волонтера). Aжуриране су табеле евидентираних и активних волонтера у току ванредног стања.

Пакети помоћи за пензионере који имају примања мања од 30.000,00 динара који су 27.4.2020. године дистрибуирани из Логистичког центра ГО Звездара: 62.Укупан број примљених пакета помоћи за дистрибуцију: 14921. Укупан број дистрибуираних пакета помоћи: 14018. Укупан број оштећених пакета помоћи 61. Тренутно стање у Логистичком центру ГО Звездара је 862 пакета помоћи.

Поднет је редован извештај о стању и потребама 19 домова за старија лица на Звездари. У више звездарских домова извршено је тестирање корисника и запослених на COVID-19 и сви резултати су негативни.

Представници Општине и ДЗ Звездара су у сталном контактима са запосленима у домовима.

Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања прослеђено је 5захтева грађана за кретање лица за време полицијског часа. Сви до сада поднети захтеви Општини су прослеђени Министартсву и, по одобрењу, урађене и послате потврде.

Комуникација, писање и слање појединачних одговора социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини, као и Беоком сервису  за помоћ, подршку и различите информације. Ажутирање података социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ и информације.

Комуникација са ГЦСР у Београду- Одељење Звездара, прослеђивање података социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ, размена информација.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“,  за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Комунална инспекција ГО Звездаре је обишла део своје територије и то подручује Малог Мокрог Луга, Великог Мокрог Луга, Коњарника, Миријева и утврдила да се власници ресторана, кафића придржавају забране обављања своје делатности, а све у складу са Уредбом, за време трајања ванредног стања на територији Републике Србије.Градске пијаце су биле отворене и радиле су несметано.На јавној површини испред пијаце „Цветко” није било нелегалних продаваца половне робе.Спортски центар „Олимп” је затворен, и нико није боравио на отвореном простору у склопу поменутог спортског објекта.

Ради боље информисаности грађана Звездаре,на сајт Општине, постављен је текст о Школи компјутера за сениоре путем скајпа.

До 14 часова Кол центар је примио већи број захтева за доставу помоћи.