Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у уторак, 31.3.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Кол центру ГО Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији општине Звездара. Испоруку је вршило 13 мобилних тимова, који су укупно извршили доставу на 134 локације на Звездари. У достављању намирница грађанима, као и у достављању лекова учествовало је и више волонтера Црвеног крста Звездара, који су потребне лекове, за које су се грађани пријавили преко Кол-центра, доставили на већи број адреса на Звездари.

У координацији  са Волонтерским сервисом Градске општине Звездара, звездарски мобилни тимови су извршили и доставе пелена за одрасле на више локација.

Волонтери Волонтерског сервиса реализовали су више посета/набавки за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом), а волонтери у Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона, су реализовали више услуга психосоцијалне подршке за  већи број корисника. Комуникација са волонтерима је вршена током читавог дана.

Логистички центар ГО Звездара је у уторак, 31.3. из Штарк арене примио 1952 пакета помоћи намењених пензионерима са Звездаре чија су месечна примања мања од 30.000,00 динара. Волонтерима је за даљу дистрибуцију прослеђено 1089 пакета. До сада је из Штарк арене укупно примљено 8328 пакета, од којих је волонтерима прослеђено 6113, док се преостали примљени пакети налазе у Логистичком центру ГО Звездара.

Градском центру за социјални рад Београд је, као и претходних дана, достављена евиденција за претходни дан, која се односи на број преузетих пакета из Логистичког центра Штарк арена и број дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

У звездарским месним заједницама су, као и претходних дана, били дежурни повереници и заменици повереника цивилне заштите, који су извршавали договорене и наложене мере Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Комунална инспекција Градске општине Звездара је наставила да обилази пијаце на отвореном  „Ђерам“ и „Цветкову пијацу“ које су се придржавале мера Владе Републике Србије и нису радиле. Није било препродаје на платоу испред  „Цветкове пијаце“. Провераван је и рад кафића и ресторана на територији Градске општине Звездара и утврђено је да су се придржавали изречених мера Владе Републике Србије и нису радили.

Ради боље информисаности становника Градске општине Звездаре, у уторак 31.3. настављено је са уређењем постојећих текстова на сајту Општине који су прилагођени ванредном стању. Мени COVID19 на општинском сајту је допуњен новим обавештењима за грађане, а на сајт су постављени и нови текстови везани за активности звездарских волонтера у вези са испорукама пакета помоћи пензионерима са општине чија су месечна примања мања од 30.000,00 динара.

Влади Републике Србије су прослеђене табеле са унетим подацима нових волонтера,

Током дана вршена је и континуирана комуникација са Центром за социјални рад Звездара.

До 15 часова је примљен већи број захтева лица за помоћ.