Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у уторак, 5.5.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за внредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији Градске општине Звездара. Испоруку је вршило укупно 11 мобилних тимова (5 мобилних тимова је вршило доставе оброка хране са пунктова Народне кухиње, а 6 мобилних тимова је  вршило доставу намирница и других поручених добара преко Позивног центру/Кол центра Градске општине Звездара). Укупно су извршене доставе на 69 локација.

Волонтери Волонтерског сервиса су реализовали више набавки намирница и лекова за већи број корисника. Волонтери у Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона, реализовали су више услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника.

Обављена је комуникација са волонтерима Волонтерског сервиса Звездаре и координација планираних активности.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара вршили су доставу лекова грађанима који су се раније јавили Кол центру ГО Звездара. Достава је извршена на већи број адреса. Такође, вршено је преузимање књижица и рецепата и војних осигураника, као и подизање рецепата и лекова за њих у ВМЦ Славија На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају у току ванредног стања на територији Звездаре.

Послата је прописана табела Владе Србије са евиденцијом броја волонтера, за 5.5. са непромењеним подацима у односу на претходни дан.

Данас је у потпуности завршена трећа по реду дезинфекција, за потребе свих домова за стара лица и одрасле особе (за укупно 19 домова) са територије Звездаре, коју је организовала Градска оппштина Звездара, без било какве накнаде по овом основу од стране домова.

Такође, данас је извршена и друга по реду дезинфекција, за потребе Агенције зазаштиту животне средине, Београд, Руже Јовановић 27/а, коју је организовала Градска општина Звездара, без било какве накнаде по овом основу од стране Агенције.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

Поднет је редован извештај Градској управи о стању и потребама у домова за старија лица на Звездари. Сукцесивно је обављено тестирање запослених и корисника у свим домовима. Представници Општине и ДЗ „Звездара” су у сталном контакту са запосленима у домовима.

За прослеђивање Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас није поднет ниједан захтев грађана за кретање лица за време полицијског часа.

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан у вези са бројем преузетих пакета из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

Обављена је континуирана комуникација са Центром за социјални рад Звездара због ургентних проблема појединаца и породица у стању социјалне потребе. Ажурирање и прослеђивање података социјално угрожених грађана.

Писање и слање појединачних одговора социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини за помоћ, подршку и различите информације.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Ради боље информисаности грађана Звездаре у току јучерашњег дана, на сајт Општине, у мени COVID19, постављен је текст Инструкције за отпочињање тренажног процеса врхунских спортиста и осталих спортиста у систему спорта Републике Србије.

У уторак, 5.5.2020. на сајт Општине у рубрику Новости и мени COVID19 су постављена саопштења за јавност Стручно-оперативног тима за заштиту и спасавање од епидемије и здравља људи Штаба за ванредне ситуације ГО Звездара и текст са информацијама за потенцијалне донаторе крвне плазме о томе како и где заинтересовани треба да се јаве и ко може да да крвну плазму која се користи у сузбијању епидемије изазване вирусом COVID19. Поред овога, у рубрику Новости су постављени и текстови Уручена донација Дому здравља Звездара и При крају реконструкција ОШ „1300 каплара”

Комунална инспекција ГО Звездаре је у току данашњег дана обишла део територије и то Миријево, део уз Смедеревски пут, Коњарник, и утврдила да се ресторани и кафићи придржавају Уредбе, Владе Републике Србије. Такође, на јавној површини испред Цветкове пијаце нема нелегалних продаваца половне робе.

Данас до 14 часова, Кол центар је примио 10 захтева за доставу помоћи.