Предавањем „Срби у Банату“, које је одржао др Марко Шуица 15. априла у Шестој београдској гимназији, настављена је реализација пројекта „Сусрети гимназијалаца“, у оквиру активности сарадње са школама у дијаспори.

Учесници пројекта су упознати са историјом Срба у Банату и утицајем знаменитих личности на културни развој и национални идентитет Срба у овом делу Европе.

Сарадња са гимназијом „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, заснована на међусобној размени знања и искустава започета је сусретом ученика и професора двеју школа током прошле школске године. Учесници пројекта израђују мултимедијални материјал о културно-историјским знаменитостима Срба у румунском Банату и нашој земљи. Од посебног су значаја саржаји који се односе на очување културне баштине и идентитета Срба у домовини и региону. Мултимедијални материјал се размењује и користи као наставни материјал у свакодневном образовном процесу.

Реализована активност је увод у међусобну посету и размену ученика и наставника двеју школа планираних за мај и јун ове школске године.

Пројекат је подржало Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Координатор пројекта је професор географије Шесте београдске гимназије, Јасна Перић.