Zajednica opštih udruženja preduzetnika Privredne komore Beograda organizuje seminar na temu „Zakon o bezbednosti hrane – smernice za praktičnu primenu sistema kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane“, 22. marta 2011. u 15.00, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12.

U junu 2011. ističe rok za pripremu i uvođenje sistema HACCP koji obezbeđuje bezbednost hrane u svim procesima, od proizvodnje do krajnjeg korisnika. Predstavnici nadležnih institucija na seminaru pojasniće sledeća pitanja:
– Kakve su zakonske obaveze u vezi sa praktičnom primenom sistema bezbednosti hrane?
– Kakva su iskustva u uvođenju sistema u našim uslovima?
– Šta se smatra dobrom proizvođačkom i higijenskom praksom?
– Mogućnosti za dobijanje sredstava za uvođenje standardizacije, sertifikacije, resertifikacije znaka kvaliteta

HACCP (čita se Hasap) je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point, što u prevodu na srpski jezik znači: analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke. To je međunarodni standard za proizvodnju bezbedne hrane i primenjiv je u svim fazama proizvodnje jednog artikla. Svi koji dolaze u dodir sa proizvodom u bilo kojoj fazi njegove obrade, prerade ili distribucije treba da primenjuju principe HACCP. Sistem obuhvata niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane, a sa krajnjim ciljem da potrošač koristi namirnice u stanju i na način koji će biti bezbedan za njegovo zdravlje.

Industrijske grane koje su u obavezi da primene HACCP su:
– Proizvodnja, prerada i pakovanje
– Skladištenje, transport i distribucija
– Priprema i distribucija hrane – za potrebe bolnica, hotela, restorana, avionskih i drugih kompanija
– Trgovina – maloprodaja i ugostiteljstvo
– Prehrambena industrija

U nastavku seminara, predstavnici pekarske, poslatičarske i koradžijske delatnosti razmatraće aktuelne probleme iz oblasti pekarstva.

VIŠE INFORMACIJA:
Kontakt: Slavica Gudurić
Tel: 2642-638, 2642-277, 3619-646, 2641-355 lok. 146, 172
Mobil: 064-8760-157
E-mail: sguduric@kombeg.org.rs
www.kombeg.org.rs

PREUZMITE:
Prijava za HACCP seminar (PDF, 73 KB)