Шетњом кроз Звездарску шуму ученици звездарских основних и средњих школа су учествовали у обележавању Европског дана школског спорта и промовисали нови покрет у фитнесу – плогинг.

 

Пре овога су у скупштинској  сали ГО Звездара чланови општинског Већа Богдан Лековић и Михајло Мазић, у сарадњи са Планинарским друштвом „Раднички“,  приближили ученицима основних и средњих школа и наставницима физичког васпитања на који начин можемо бринути о животној средини и бавити се спортом. Плогинг je нови тренд у фитнесу, који подразумева бављење физичком активношћу са циљем одржавања здравља и током трчања, ходања, планинарењa… скупљања отпада. Планинари су инспирисали младе фотографијама и својим праксама прикупљања папира, пластичних флаша током планинарења, како би очували лепоту природе и заштититли животиње од људског немара.

 

Ученици и наставници Медицинске школе, Седме београдске гимназије, Геодетске техничке школе, ОШ „Десанка Максимовић“, ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“, ОШ „Марија Бурсаћ“, ОШ „1300 каплара“ и других школа су практичним примером показали да желе да буду активни грађани који доприносе очувању животне средине и негују здраве стилове живота. По сунчаном и лепом дану млади нису имали пуно посла на врху Звездаре, иако је кесе и рукавице за акцију  обезбедило ЈКП „Градска чистоћа“. Надамо се да ће се плогинг укоренити у понашању наших грађана и да ћемо сви заједно доприносити да Звездара буде чиста и лепа за живот.

 

Ова манифестација је саставни део велике манифестације „Дани европске баштине“ која  се ове године обележава темом „Одрживо наслеђе“. Туристичка организација Београда жели да скрене пажњу јавности на важност очувања и заштиту животне средине, као и значају одрживог развоја у туризму и зато су овогодишње активности усмерене на еколошки прихватљиве мере које организатори програма, као и посетиоци могу да предузму и тако допринесу одрживој будућности.

У прилогу:

Плогинг (презентација)