У Оосновној школи  „Деспот Стефан Лазаревић“  је у четвртак, 4. октобра 2018. одржано низ активности у оквиру реализације спортског дана, под називом „Буди друг“. Програм који је подржао Градски секретаријат за спорт и омладину, реализовали су тренери Џудо клуба „Жандармерија и КК „Elite Basket”.

Главни циљ програма је развијање свести и неговање позитивног спортског понашања, навијања и фер-плеја код деце и младих, као и развијање родитељских вештина које подржавају спортско васпитање деце. Поред организовања спортског дана у оквиру којег су ученици трећег и четвртог разреда увежбавали фер-плеј и навијање уз савладавање различитих моторичких задатака, организована је трибина о спортском навијању за ученике петог разреда, на којој је гост био познати кошаркаш КК „Црвена звезда“, Владимир Тица. Други познати кошаркаш КК „ФМП“ Зоран Осмокровић, психолог по струци, водио је трибину „Улога родитеља у спортском васпитању детета“.

У оквиру програма су креирани документи – кодекси понашања који ће обликовати спортско понашање ученика на часовима физичког васпитања и током активног тренирања, као и понашања спортских педагога и родитеља.

Програмски циљеви  и активности су усклађени са Стратегијом развоја спорта у Републици Србији, као и програмима развоја спорта у граду Београду и на територији ГО Звездара.

Наставак реализације програма планиран је за петак, 5. октобар када ће спортске активности и трибина са ученицима бити поновљени у ОШ „Павле Савић“.