Трећег дана 17. Дечјег позоришног фестивала „Позориште Звездариште” догодио се и један сусрет, важан за све који се баве дечјим позориштем, како у Србији, тако и региону.

 

Наиме, дугогодишњи пријатељ „Звездаришта“ Аситеж Србија Удружење за развој позоришта за децу и младе који окупља домаће позоришне институције, независне трупе, као и уметнике и стручњаке појединце активне у овој области, следеће године биће домаћин највећег светског догађаја у овој области „Assitej Artistic Gathering“, који се сваке године одржава у другом граду на свету. 2023. године то ће бити Београд и Нови Сад.

 

У сусрет том, планетарно значајном догађају, представнице АСИТЕЖ Србије представиле су на 17. „Звездаришту“ програме, значај и циљеве те манифестације, чију окосницу чини специјално међународно издање ФАС (Фестивал Аситежа Србије), фестивала извођачких уметности за децу и младе.

 

Конференција ће окупити чак 500 учесника – уметника, продуцената, селектора и других експерата из области извођачких уметности за децу и младе из целог света, и допринеће већој видљивости и будућој мобилности представа и уметника из Србије и региона у свету. Учесници конференције ће током 6 дана, на више од 10 локација у Београду и Новом Саду, моћи да виде:

– 20 најбољих представа за децу и младе из Србије, региона и са свих континената

– 2 научне конференције – једну посвећену правима деце и младих на културу и уметност, а другу савременом сценском дизајну и новим технологијама у позоришту за младу публику

– резиденцијални програм за 23 млада позоришна уметника из целог света

– низ радионица, семинара, предавања, изложби, инсталација и других програма на најактуелније теме позоришта за децу и младе у свету и код нас.

 

Презентацију Конференције и разговор са представницима позоришних институција и организација, уметницима и професионалцима у области извођачких уметности за децу и младе из Србије, Хрватске и Црне Горе водиле су Јована Ракић, Соња Петровић, Диана Кржанић Тепавац, председница Аситежа Србије на сцени „Култ” Театра „Вук”. Дошло је до размене идеја, искустава и стратешког умрежавања представника различитих организација. Једва чекамо 2023. да Србија постане светски центар и позорница позоришта за децу и младе и професионалаца, уметника и организација који се њима баве.

 

А трећег дана „Звездаришта“ деца и њихови родитељи, учитељи, наставници, професори имали су прилику да уживају у жонглерско-кловновском КАБАРЕУ КУРШЛУС, у извођењу сјајног Кинетроп театар.

Жонглирање лоптицама, чуњевима, мачевима, навикама, речима, метафорама, вредностима, временом и смислом. Абракадабра!

Кинетроп театар на духовит начин представио је једну обичну циркуску недељу: семафор, рођендан, шопинг мол, прометни трг, интервју за тв, тезга ван града, и за све то време вежбање, вежбање, вежбање, и смишљање тачака.

… жонглери и кловнови разговарали су о местима која су посетили, и која ће тек посетити, ношени ветровима, долазе, одлазе.

Галама врдалама. У шеширу тишина после аплауза. Деца занемела од чуда и одушевљења.

 

Био је то још један божанствен дан на „Звездаришту“, које је током целе недеље право УТОЧИШТЕ ОСМЕХА, како и гласи слоган фестивала.