Током прошле недеље ученици и професори Шесте београдске гимназије били су домаћини сусрета гимназијалаца из дијаспоре и гостили су представнике гиназије „Никола Тесла“ из Будимпеште. Тиме је настављена сарадња којом су планиране активности  размене ученика и сусрети наставника ради промовисања иновација у настави.

Домаћини су госте дочекали у Краљевском комплексу на Дедињу, а након обиласка Краљевског и Белог двора заједно су се упутили у школу у којој је приређен пријем  и одржано предавање „Историја династија у Србији“. После тога, професори су имали радни састанак на тему примене ИКТ у свакодневном наставном процесу.

Следећег дана домаћини су госте повели у обилазак града, па су обишли Музеј Николе Тесле и плато испред Народне библиотеке Србије, где је о значају места  говорила Исидора Лакетић. Након обиласка Храма посетиоци су видели крипту у коју их је увео свештеник који је говорио о значају и улози Светог Саве за очување српског идентитета некад и сад. Обилазак града је настављен преко Славије до Председништва и Старог двора где је о значају ових здања  говорила Милица Дмитровић. Посетиоци су прошли поред Скупштине Србије, преко Трга Николе Пашића до Теразија, а послеподневна шетња је почела на Тргу Републике где им је о знаменитостима говорио Марко Јанковић. Домаћини и гости су Кнез Михаиловом улицом дошли до Конака кнегиње Љубице, Саборне цркве и Патријаршије, а Ана, Јована и Милица су говориле о развоју и улози ових културних објеката. Шетња је настављенљ до Калемегдана којим су групу водиле Софија, Соња, Милица, Киша и Милица, а обилазак је завршен испред Цркве Свете Петке. Вече је било резервисано за забаву а професори су се одмарали уз позоришну представу у БДП.

Трећег дана гости и домаћини су отишли на излет у Тополу где су обишли Карађорђев град-конак и цркву, Маузолеј на Опленацу. Након обиласка Цркве Светог Ђорђа и Музеја Краља Петра I посетиоци су обишли Виноградареву кућу, а онда су кренули на Букуљу у Етно село „Брестови“, а после су прошетали парковима Аранђеловаца.

Током посете професори школа су разменили искуства у спровођењу различитих облика образовног процеса. Договорена је размена урађених образовних садржаја и презентација како би примери добре праксе нашли примену у настави. Такође је договорено да се о сусрету уради едукативни материјал који ће бити коришћен у настави.

Координатор и аутор пројекта је пофесор Шесте београдске гимназије, Јасна Перић. Пројекат је подржало Министарство културе и информисања и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у Региону Министарства спољних послова Републике Србије.