Удружење „Центар за ПЕТ терапију Пријатељска шапа“ из Новог Сада и ОШ „Милоје Павловић“ из Београда, у сарадњи са „Центром за рехабилитацију Силвер“ из Загреба, организовали су стручно предавање „Интеревенције путем паса помагача у рехабилитацији особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју“ које је одржано у Општини Звездара.

 

У име ГО Звездара заменик председника општине Драгана Ђурић је поздравила предаваче и учеснике стручног предавања, пожелевши им добродошлицу у Општину Звездара и рекавши да Звездара жели да буде добро место за живот за све генерације, а одржавање оваквог скупа, први пут у Србији, томе доприноси.

„Данашње предавање смо препознали као веома важно како би се препознале различите потребе сваког појединца и како би се пружила подршка у изазовима са којима се породице сусрећу. Такође, веома је важно скренути пажњу на различитости и препреке са којима се суочавамо у свакодневном животу. Ми у Општини Звездара током целе године реализујемо велики број програма намењених деци и породици и пружамо подршку на различите, начине те овом приликом позивам да се и убудуће састајемо оваквим поводима”-рекла је Драгана Ђурић.

 

На скупу су говорили: др. сци. Маријан Алфонсо Сесар-директор Центра за рехабилитацију Силвер који је представио рад ове установе јединствене у свету, професор дефектолог Татјана Личина – водитељ Одјела рехабилитације, је говорила о рехабилитацијским аспектима програма Центра Силвер с нагласком на рану интервенцију, магистар/СИАТ терапеутДавор Дуиц и професор дефектолог/СИАТ терапеут Бланка Гиља су говорили о најновијим сазнањима о сензорној интеграцији и употреби паса помагача, а Џенифер Лин Цеиа и Зоран Петрески о школовању и додели паса помагача/терапијских паса за различите намене, док су Светозар Стевин и Јелена Благојев Стевин представили студију случаја „ПЕТ терапија као савремени облик третмана у рехабилитацији дечака са церебралном парализом” Центра за ПЕТ терапију „Пријатељска шапа” из Новог Сада.

 

„Центар за ПЕТ терапију Пријатељска шапа“ из Новог Сада је једини центар у Србији који се бави спровођењем третмана уз асистенцију терапијских паса са децом са сметњама у развоју. Такође, кроз посебно конципиране активности у које је укључен пас ради се у групама са децом типичне популације. Од прошле године „Пријатељска шапа“ је постала пуноправни члан међународне федерације Animal Assisted Intervention International као први и једини центар из Србије.

 

„Центар за рехабилитацију Силвер“ основан је 2008. године,  као установа социјално здравствене заштите у Загребу у Хрватској. Центар Силвер је један од водећих центара у свету у ком се спроводе разни рехабилитациони програми за особе с инвалидитетом (деца и одрасли), првенствено базиране на спровођењу рехабилитацијских програма/процеса уз помоћ паса помагача/терапијских паса. Поред тога Центар Силвер се бави узгојем и обуком терапијских паса, као и паса помагача и водича. Како би одржао квалитет услуга и осигурао даљи развој, Центар Силвер је једини у овом региону постао члан Међународне федерације паса водича и Assistance Dog Internationala, и Animal Assisted Intervention Interantional.

 

Овим предавањем организатори желе да омогуће даље ширење сарадње и размене искустава између две земље, као и да подстакну оснивање квалитетних иницијатива  које ће промовисати употребу и бенефите паса помагача/терапијских паса у Србији.