Шеста београдска гимназија угостила је ученике и професоре гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара. Реализујући пројекат „Сусрети гимназијалаца 2017.“, ученици звездарске школе су представили најистакнутије културно-историјске објекте Звездаре и града.

Затим су вршњацима показали школски простор, упознали их с кабинетском наставом и заједно присуствовали неким од часова. Емотивни утисак имала је изложба већ реализованих сусрета ученика и наставника двеју школа приређена у холу Шесте.

Ученици обеју школа имали су заједнички излет у Тополу. Најпре су посетили кућу-музеј Краља Петра где је кустос објаснио улогу и значај овог објекта за градњу маузолеја Карађорђевића. Фасцинантно осликан храм и крипта краљевске породице побудила је код младих радозналост  за детаљније сазнање српске историје тог доба. Затим су сви заједно прошетали до Виноградареве куће у којиј се налази поставка „Легат Николе Граовца“, који је последње три деценије свог живота провео у Тополи.

Лаганом шетњом кроз живописну Тополу стигли су до Карађорђевог града где су поред монументалног споменика обишли музеј и цркву вође Првог српског устанка. Испуњени прекрасним пејзажима живописне Шумадије вратили су се у Београд.

Сусрет ученика и наставника двеју гимназија подржала је Управа за дијаспору у региону Министарства иностраних послова Републике Србије. Координатор пројекта је професор географије Шесте београдске гимназије Јасна Перић.