Професори и ученици Шесте београдске гимназије били су домаћини пројекта „Сусрети гимназијалаца“ из дијаспоре. Њихови гости били су професори и ученици гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара и гимназије „Никола Тесла“ из Будимпеште. Сусрет је омогућио наставак међусобне сарадње, размену искустава кроз примере добре праксе и промовисање иновативних метода у наставним активностима.

Гостима је по доласку у школу приређен срдачан пријем. Приказана је презентација гимназије а онда су ученици заједно посетили неке од часова како би упоредили наставни процес у школама. Послеподне је било резервисано за посету Музеју Николе Тесле, где је најпре приказан филм о овом истакнутом српском научнику, а потом је посетиоцима кустос приказао актуелну поставку. Након тога, сви заједно су прошетали до Храма Светог Саве где су обишли ово велелепно здање. Посебан утисак на све учеснике оставила је прекрасно уређена ризница Храма. Вече је било резервисано за индивидуално разгледање престонице. Домаћини су имали задатак да својим вршњацима покажу живот у граду у вечерњим сатима.

Други дан посете био је резервисан за заједнички излет у Срем. Најпре су обишли манастир Српске православне цркве на јужним падинама Фрушке горе, Крушедол. Потом су се успели на Стражилово. Пред спомеником Бранка Радичевића ученици су говорили стихове „Ђачког растанка”, а онда су сви запевали песму „Певам дању, певам ноћу“. Након уживања на обронцима Фрушке горе сишли су у Сремске Карловце. У центру града прошетали су до зграде Патријаршије а затим обишли Саборну цркву Светог Николе. После ручка, приређен је пријем у најстаријој српској гимназији – Карловачкој. Домаћини су приказали историјат школе, свечану салу и библиотеку у којој се чувају, осим књига непроцењиве вредности и многа културно-историјска документа.

По повратку у Београд вече је било резервисано за заједничку журку. Трећи дан сусрета домаћини су у улози водича показали културно-историјске знаменитости града. Шетња је почела од Вуковог споменика, преко Ташмајдана, поред Скупштине, Старог двора и Председништва до Теразија и Трга Републике. У центру су направили паузу за индивидуално разгледање и уживање у сунчаном дану. Обилазак су наставили на Косанчићевом венцу. Поред Конака Кнегиње Љубице стигли су до зграде Патријаршије и обишли Саборну цркву. У послеподневним сатима уживали су у многим знаменитостима Калемегданске тврђаве.

Овај сусрет на задовољство свих, развио је нова пријатељства и учврстио већ стечено другарство међу гимназијским вршњацима. Наставак пројекта очекује се у Темишвару током јуна.

Пројекат је подржало Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Координатор пројекта је професор географије Шесте београдске гимназије, Јасна Перић.