Ученици и професори Шесте београдске гимназије, посетили су у оквиру пројекта „Сусрети гимназијалаца 2017.“ подржаног од стране Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону гимназију „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару. Активности су започете у Чакову где су ученици обишли кућу-музеј Доситеја Обрадовића и Српску цркву из XVIII века. Циљ сарадње и размене је упознавање историје Срба у Банату и допринос знаменитих личности културном развоју и очувању националног идентитета Срба у овом делу Европе.

Пут је настављен до гимназије у Темишвару где је за ученике и професоре приређен пријем и упознавање с начином извођења наставе и ваннаставних активности. Домаћин, професор Саша Милимарков упознао је за госте са знаменитостима града. Обилазак овог мултикултуралног средишта Баната започет је поред обала Бегеја до Саборне цркве Банатске митрополије одакле се пружа јединствен поглед на Трг победе, на којем је здање Опере и националног театра као и репрезентативне зграде сецесије. Шетња је настављена до Трга слободе, на ком доминира стара зграда градске већнице, кип Девице Марије и биста Децебила. Обилазак града завршили смо на Тргу уједињења на ком се уздиже Стуб куге, римокаоличка катедрала, Барокна палата и Саборна срква српске православне цркве саграђена 1748. године са импресивним иконостасом, дело Константина Данила и Михајла Јанића из Арада.

Овде су ученици обеју школа добили слободно време за разгледање, дружење, одмор и уживање у раскоши банатске културне престонице. Узвратну посету ученика и наставника из Темишвара очекујемо крајем октобра.

Координатор пројета је Јасна Перић, професор географије у Шестој београдској гимназији.