Сећање на ослобођење Звездаре у Другом светском рату пре 72 година обележено је целодневним активностима у недељу, 16.10.2016. под слоганом „Звездара под сјајем звезда“.

Програм прославе почео је полагањем венаца представника ГО Звездара и СУБНОР-а на споменик палим борцима за ослобођење Звездаре у Другом светском рату, у парку код Шесте београдске гимназије, ул. Милана Ракића 33.У име ГО Звездара венац је положио Милош Игњатовић, председник општине Звездара, а венце су положоли и: Јордан Алексић, председник СУБНОР-а Звездара, Урош Тепавац, помоћник директора VI београдске гимназије и Васо Глигоровић, у име Удружења потомака учесника ратова 1912-1920.У име ГО Звездара присутне грађане је поздравио Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара који их је упознао са догађајима због којих се овај дан обележава као Дан општине Звездара, а пуковник у пензији Милутин Хинић је присутнима, у име СУБНОР-а Звездаре, говорио о значају борби за ослобођење Звездаре у акцији ослобађања Београда у Другом светском рату.

Након овога, венци су положени и на спомен таблу страдалих Миријеваца у Другом светском рату, код чесме испред Месне заједнице „Миријево“, ул. Школски трг 2. Венац је у име ГО Звездара положио Драгослав Љубичановић, заменик председника Скупштине ГО Звездара, са представницима одборничких група у Скупштини ГО Звездара, а венце су положили и представници СУБНОР-а Звездара, потомци бораца НОР-а 1941-45, потомци бораца учесника ослободилачких ратова, представници Удружења пензионера МО Миријево.

Обележавање Дана општине Звездара је настављено у балон-хали у ОШ „Павле Савић”, улица Косте Нађа 25 где је у оквиру спортског програма одржан Турнир одборничких група Скупштине ГО Звездара у малом фудбалу. На турниру су учествовале и екипе запослених у Управи ГО Звездара, као и екипа Црвеног крста Звездара. Екипе састављене од представника власти и опозиције бориле су се овог пута на спортском терену, а најуспешнија је била екипа Групе грађана „Миријево” која је у финалу победила екипу Одборничке групе СНС у Скупштини ГО Звездара. Пехар победничкој екипи је уручио Милош Игњатовић, председник ГО Звездара, а остале екипе су добиле захвалнице.

На платоу испред Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Булевар краља Александра 77а од 12 сати се одвијао богат и разноврстан културно – забавни програм на отвореном.

Филипино, кловн, жонглер са 3 – 4 тачке забављао је малишане; наша храбра Драгана Рајбловић, прва жена и за сада једина из Србије која се 2007. године попела на највиши врх света – Мт.Еверест (8850 м) на Хималајима, уписана у листу „Знамените жене Србије“, је разговарала са присутнима; а тим стручњака „Curaprox“ обезбедио је промотивну акцију за здравље зуба и четкице за зубе бесплатно за посетиоце.

Обележавање Дана општине Звездара наставља се централним догађајем-СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ у 18 сати на сцени „Александар Поповић”, Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Булевар краља Александра 77а, на коју су позвани гости из највиших институција Републике и Града Београда.

Осим домаћина, председника и заменика председника ГО Звездара, обратиће се Горан Весић, градски менаџер и Никола Никодијевић, председник Скупштине Града. Уследиће културно забавни програм, песме и плес у извођењу звездарских ученика из ОШ „Јелена Ћетковић“ и МШ „Владимир Ђорђевић“ и уметника:Кристина Савић, Плесни пар Горан Синатра, Александар Стефан Радишевић Бранислав Цвијић и кратко представљање значајних гостију – успешних Звездараца, као и музичка тачка на знаковном језику.

На крају, спектакл на сцени: Кир Стефан- хор са песмом „Востани Сербие“, а придружују се сви учесници програма.