Сећање на ослобођење Звездаре у Другом светском рату пре 70 година и 60 година рада Дома здравља Звездара обележени су целодневним активностима на Звездари у четвртак, 16.10.2014. године.

Централни догађај дана била је Свечана академија посвећена сећању на ослобођење Звездаре од фашизма у Другом светском рату и 60 година рада Дома здравља Звездара која је одржана у „Звездара театру” у сали „Бата Стојковић”.

У име домаћина, велики број присутних гостију са Звездаре, али и оних из других делоова града, поздравили су: председник ГО Звездара Едип Шерифов и директорка ДЗ Звездара Драгана Трифуновић Балановић. Присутнима су се обратили и угледна историчарка Латинка Перовић и представник СУБНОР-а Јордан Филиповић, председник Удружења бораца Народно-ослободилачког рата Звездара и учесник Народно-ослободилачког рата.

Едип Шерифов, председник ГО Звездаре је рекао да 16. октобра обележавамо 70 година од ослобођења општине Звездара и ослобођења града Београда и да је то дан када се сећамо антифашистичке борбе, једне од највећих тековина двадесетог века, одајући пошту и признање генерацијама наших предака који су ослободили Звездару и омогућили нама извеснију и сигурнију будућност. „Ми се данас другачије и не са оружјем боримо за квалитетнију Звездару, првенствено водећи рачуна да створимо што боље услове за развитак и развој наше деце и генерација младих који долазе иза нас, учећи их на тековинама те антифашистичке борбе, али данас у духу људских права, солидарности, једнакости и стварања још квалитетније локалне заједнице.” Он је рекао да антифашизам није идејно, ни идеолошко, ни страначко, ни политичко, већ дубоко људско опредељење и да зато верује да ће се овај дан славити и у годинама које долазе.

Драгана Трифуновић Балановић, директорка Дома здравља Звездара је рекла да јој је част и задовољство што на овај дан може да представи шездесетогодишњи рад Дома здравља Звездара, јер су јубилеји и прилика да се подсетимо где смо били, где смо сада и шта нас чека у будућности. Она је рекла да ће запослени у Дому здравља Звездара дати све од себе да унапреде оно што већ постоји на општини Звездара и да је ово што Дом здравља, заједно са Општином Звездара, прославља Дан општине знак да је сарадња у протеклим годинама била на изузетном нивоу.

У пригодном културно уметничком програму који је изведен према сценарију чији је аутор драмски писац Ненад Прокић, а који је водио глумачки пар Данијела Врањеш и Владислав Михаиловић, гости су имали прилику да чују извођење хора Српско-јеврејског певачког душтва, са диригентом Радетом Пејчићем и делове песама Оскара Давича које су рецитовали глумци-водитељи програма.

Обележавање Дана општине на Звездари је почело 16. октобра у јутарњим часовима када је Едип Шерифов, председник општине, са сарадницима, примио представнике СУБНОР-а који су учествовали у ослобођењу Звездаре и Београда и њихове потомке.

Након тога, председник општине Едип Шерифов, заменик председника општине Зоран Вулетић и председник Скупштине ГО Звездара Душан Игњатовић су у парку код Шесте београдске гимназије одали почаст и положили венце на споменик погинулима у Другом светском рату.

У току дана одата је почаст погинулима и положени су венци и на обновљеној табли са списком страдалих у Другом светском рату код чесме испред Старе школе у Миријеву, Школски трг 2. Догађају су присуствовали председник општине, заменик председника општине, председник Скупштине ГО Звездара, чланови Већа ГО Звездара, представници Града и СУБНОР-а, многи грађани Миријева и свештеници Цркве Светог. Пророка Илије из Миријева. Обновљену таблу са именима погинулих Миријеваца открио је Војислав Димић, потомак.Душан Игњатовић, председник Скупштине ГО Звездара је, у име Општине, поздравио присутне и честитао им Дан општине, тј. дан ослобођења Звездаре. Он је похвалио Савет Месне заједнице „Миријево” који је обновио ову плочу и поново је поставио и рекао да се нада да плоча никада више неће бити оскрнављена или уништена као што је било раније.

Венце су положили: потомци бораца погинулих у Другом светском рату, представници МЗ „Миријево”, Удружење пензионера-Месно удружење Миријево, као и Удружење потомака ратника Србије 1912-1920.. Гости су били ученици Седме београдске гимназије и ОШ „Деспот Стефан Лазаревић са професорима.

За грађане Звездаре и Београда од 10 до 13 сати у СЦ “Олимп“ су одржани бесплатни здравствени прегледи које је организовао Дом здравља Звездара где су заинтересовани грађани могли да провере своје здравље (висину, тежини, крвни притисак, ниво шећера у крви, итд) и добију савете стручњака о здрављу и исхрани.

Активности поводом Дана општине Звездара завршавају се у петак, 17.10.2014. у 15 сати када ће у Свечаној сали ГО Звездара, Булевар краља Александра 77, Едип Шерифов, председник Општине уручити захвалнице јубиларцима за 10, 20 и 30 година рада у општинској