Уз химну „Звездаришта“ и речи добродошлице председника Градске општине Звездара и председника Савета Фестивала Милоша Игњатовића, свечано је данас, 21.11.2016. у Установи културе „Вук Стефановић Караџић” отворен 13. Дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште”, који ће под слоганом „Звездариште над целим Београдом” бити одржан од 21. до 27. новембра 2016. године.

Милош Игњатовић је рекао да му је задовољство да отвори Фестивал који је намењен најмлађима, а који је претходних година привлачио велику пажљу деце, али и старијих гледалаца. Он је рекао да се нада да ће тако бити и ове године, јер ће посетиоци имати прилику да виде јако добре представе из земље и иностранства и пожлео је добру забаву најмлађим, али и старијим посетиоцима.

У оквиру церемоније свечаног отварања Фестивала присутни: деца, гости, функционери ГО Звездара, глумци и др. имали су прилику да осете чаролију „Звездаришта” уз део „Вук и три прасета” из представе „Бајке”, који су одиграли студенти Академије уметности у класи проф. Оливере Викторовић Ђурашковић: Катарина Јовановић, Сава Стојановић, Саша Нићифоровић и Немања Рафаиловић.

Најмлађи посетиоци су имали прилику да на програму Фестивала погледају представу „Чаробњак из Оза” Позоришта „Бошко Буха” из Београда.

Представа „Царево ново рухо“ Загребачког казалишта лутака која је на програму у понедељак, 21. новембра у 18 сати, отказана је због болести главног глумца. Публика која има улазнице за ову представу моћи ће да дође на представу „WAKE UP! TWISTLAND“ Нинеду позоришта из Шангаја (Кина), која ће бити изведена у четвртак, 24. новембра у 17 сати, на сцени „Култ“ Установе културе „Вук Стефановић Караџић“.

На 13. „Звездаришту” посетиоце очекује 12 представа из Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Италије и Кине у избору селекторке Оливере Викторовић, које ће се такмичити за фестивалске награде.

Поред представа на Фестивалу ће бити реализован и низ занимљивих садржаја у пратећем рограму који је припремио Аситеж Србије:

– програм „Мали експерти“ за децу од 8 до 12 година, кроз који ће учесници у интеракцији са младим експертима
– бесплатна радионица за младе уметнике „О позоришту истока“ (Кина, Јапан, Бали, Јава)- радионица драмског писања за децу и младе
– представа „Приче са малог одмора“ у извођењу Драмског студија ОШ „Владислав Рибникар“, у оквиру програма „Деца-деци“
Своја врата Звездаришту ове године отварају: Установа културе „Вук Стефановић Караџић“, Позориште „Пуж“, Мало позориште „Душко Радовић“ и Позориште лутака „Пинокио“, постајући тако заједнички полигон културе за децу, место за сусрете и дружења, подсетник да је одлазак у позриште искуство које свако дете треба да доживи, да деци треба дати крила за маштање, пажњу и причу.

Улазнице су и ове године бесплатне, Звездариште је овог новембра над целим Београдом, и зато: поведите дете у позориште!