Четрнаести Позоришни фестивал „Позориште Звездариште” у петак, 17. новембра , је у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић”, пред великим бројем деце и гостију, отворио Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара и председник Савета фестивала.

Милош Игњатовић је рекао да му причињава задовољство да отвори Фестивал који 14. пут организује Градска општина Звездара, а на коме ће посетиоци, у периоду од 17. до 23. новембра, моћи да уживају у најбољим представама за децу из Србије, Црне Горе, Хрватске и Републике Српске. Он је истакао да ће Општина Звездара и даље велику пажњу поклањати програмима за најмлађе и изразио наду да ће свако следеће „Звездариште” бити успешније од претходног.

У свечаном програму отварања „Звездаришта” учествовали су циркуски артисти и жонглери „Инекс Циркус Театра”, као и плесачи Плесног клуба „Спин”.

У такмичарском делу Фестивала биће одиграно 14 представа у извођењу 13 позоришта из 12 градова из 4 земље, по избору селектора Жељка Хубача.

 

 

Прва представа у такмичарском програму је „Пепељуга“ Игора Бојовића у режији Иве Милошевић, Позоришта „Бошко Буха”, а после ње гледаоци ће у петак имати прилику да погледају још две представе:

-у 15 сати-„Чаробњак из Оза” у извођењу Краљевачког позоришта и

-у 18 сати „Одисеј-сан о повратку” у извођењу Дечјег позоришта Републике Српске из Бања Луке, БиХ.

 

У суботу, 18.11. на репертоару Фестивала су две представе:

-у 11 сати у Малом позоришту „Душко Радовић” биће изведена представа „Мала школа рокенрола” у извођењу глумаца истог позоришта

-у 18 сати на Великој сцени УК „Вук Стефановић Караџић” биће одиграна представа „Пинокио” Позоришта лутака из Ниша.

У недељу, 19.11. у 12 сати у УК „Вук Стефановић Караџић” ће бити изведена „Успавана лепотица” Позоришта „Бошко Буха” из Београда

У понедељак, 20.11.2017. посетиоци „Звездаришта” ће моћи да виде 3 представе:

-у 10 сати у „Пан театру” биће одиграна „Бајка о рибару и рибици”, у извођењу  глумаца овог позоришта

-у 12 сати у УК „Вук Стефановић Караџић” Градско казалиште лутака Сплит, Хрватска ће одиграти „У звијезде”

-у 18 сати у УК „Вук Стефановић Караџић” посетиоци „Звездаришта” ће моћи да виде представу „Песма белог кита” у извођењу Народног позоришта „Тоша Јовановић”, Луткарска сцена Зрењанин.

Све представе у такмичарском делу Фестивала гледаће и оцењивати чланови стручног жирија (Игор Вук Торбица, један од најзначајнијих редитеља млађе генерације, Светлана Сретеновић, глумица и драмски педагог,  са вишегодишњим искуством у жирирању фестивала за децу и Милица Пилетић, драматург и драмска списатељица, добитница Михизове награде) и Дечјег жирија.

Занимљиве садржаје нуди и пратећи програм Фестивала:

* У сарадњи са Аситежом Србије:

– МАЛИ ЕКСПЕРТИ – програм за децу од 8 до 12 година, кроз који ће учесници у интеракцији са младим позоришним експертима пратити фестивалске представе, о њима дискутовати и оцењивати их као чланови Дечјег жирија

– AКТУЕЛНА ПОЗОРИШНА СЦЕНА ЗА МЛАДЕ КОД НАС И У РЕГИОНУ – Отворени разговор уметника, актера и стручњака

* У сарадњи са Инекс Циркус Театром:

– ЦИРКУСАРИЈЕ – радионице жонглирања за децу од 7 до 14 година на којима ће моћи да науче неке од жонглерских вештина

Улазнице које су биле бесплатне за све представе већ су подељене претходних дана тако да ће све представе бити одигране пред препуним гледалиштем.

Половина улазница је подељена вртићима и школама за организоване доласке деце, а половина грађанима који су дошли на билетарницу УК „Вук Стефановић Караџић” да улазнице преузму за своју децу.